donderdag 23 juni 2011

Briam


Briam is een Griekse vegetarische ovenschotel, vergelijkbaar met de Franse Ratatouille. Iedere streek in Griekenland heeft wel z'n eigen variatie van dit zomerse gerecht, maar de basis is dat de ingrediënten langzaam kunnen garen in de oven, zodat alle smaken samen kunnen komen. Briam wordt traditioneel gegeten met fêta en natuurlijk met een stevig stuk brood erbij.

500 gram tomaten
1 aubergine
1 courgette
400 gram vastkokende aardappelen
1 ui
2 knoflooktenen
1 dl olijfolie
2 dl water
2 theelepels gedroogde Griekse oregano
2 eetlepels peterselie
peper en zout

Eventueel kan er nog wortel en paprika bij, maar dat heb ik bij dit recept niet gedaan. De ovenschaal was vol! Soms zie je ook dat er tomaten passata of tomatenpuree door het gerecht gaat. Het is net waar je voorkeur naar uit gaat.

Maak de aardappelen en groenten schoon en snijd alles in stukken van een halve centimeter dik. Leg de groenten in lagen in een grote ovenschaal, beginnend met de aardappelen en eindigend met de tomaten. De knoflook mag gesnipperd door het gerecht. Strooi halverwege wat peper, zout, oregano en peterselie over de groenten. Schenk de olijfolie en het water over de ovenschotel en strooi wederom nog wat peper, zout, oregano en peterselie over het geheel.
Zet de ovenschotel 1,5 uur in de oven op 200 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten