zaterdag 2 april 2011

Tartiflette


Tartiflette is een aardappelgerecht uit de Savoie en wordt gemaakt van aardappelen, uien, knoflook, room, gebakken spekjes en kaas (Reblochon).
De kaas wordt overlangs doormidden gesneden en met de korst naar boven op de schotel gelegd, zodat de kaas eruit kan smelten. De korst wordt daarna verwijderd, maar is overigens wel eetbaar. Reden voor mij om de kaas in dunne puntjes op de schotel te leggen en de korst gewoon mee op te eten.

In dit recept laat ik de spekjes achterwege. Als je geen Reblochon kunt krijgen, dan kun je ook raclette kaas gebruiken of zelfs camembert.

1 kilo vastkokende aardappelen (traditioneel de Franse ratte)
250 gram Reblochon
2 uien
2 tenen knoflook
1 dl room of crème fraîche
boter en/of olijfolie
peper en zout

Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer een halve centimeter en kook ze in 5 tot 10 minuten net niet helemaal gaar.
Snijd de uien in ringen en fruit ze in de boter en/of olijfolie. Voeg de uitgeperste knoflook (en eventueel 100-150 gram spekjes) toe. Breng de uien, indien nodig, op smaak met peper en zout.
Meng de aardappelschijfjes, uien en room voorzichtig door elkaar en schep het gerecht in een ovenschaal. Verdeel de stukjes kaas over het gerecht en zet de ovenschotel zo'n half uur in de oven op 220 graden.

Tartiflette wordt als bijgerecht gegeten, maar is ook heerlijk met een salade.

Onderstaande foto (links) is een salade van tomaat, bleekselderij, verse bieslook en selderij, olijfolie en frambozenazijn. De foto ernaast is een Reblochon.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten