zaterdag 30 april 2011

Appeltaartjes met amandelen


Wat een heerlijke uitdaging om taartjes te mogen bakken die én suikervrij zijn én weinig koolhydraten bevatten (15 gram per taartje). Als zoetmiddel heb ik stevia gebruikt, een voor mij onbekend product dat 100% natuurlijk is en daardoor de moeite waard is om eens uit te testen.
Behalve het weglaten van de suiker, kwam ik in het tijdschrift Delicious (mei 2011) een recept voor appeltaartjes tegen, waarbij voor een deel amandelmeel (gemalen amandelen) gebruikt werd. En noten bevatten relatief weinig koolhydraten.
Het resultaat is een ambachtelijk en smaakvol appeltaartje. Doordat de bodem droger is dan zanddeeg (waarschijnlijk door het weglaten van de suiker), is een dot slagroom erop (eveneens gezoet met stevia) een lekkere toevoeging.
In het recept heb ik overigens wel de hoeveelheid suiker vermeld die anders gebruikt wordt bij deze taartjes.

200 gram bloem
100 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
75 gram boter
1 ei
20-30 druppels stevia-extract (of 125 gram suiker)
1-3 eetlepels ijskoud water

3 appels (ongeveer 300 gram geschild)
1/2 theelepel kaneel
10 druppels stevia-extract (of 50 gram suiker)
amandelschaafsel of pijnboompitten

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend geheel en verdeel het in 12 porties.
Bekleed een ingevet muffinblik (voor 12 muffins) met het deeg.
Door de toevoeging van het amandelmeel wordt de structuur van het deeg wat grover en droger, waardoor het niet zo gemakkelijk uit te rollen is. Het handigst is om het deeg in de vorm uit te duwen.
Snijd de appels in kleine blokjes, meng de kaneel en stevia erdoor en verdeel de appelstukjes over de vormpjes. Strooi nog wat amandelschaafsel of pijnboompitten over de appeltaartjes en bak ze op 190 graden in 45 minuten.

Voor meer informatie over stevia zie: http://www.stevianederland.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten