woensdag 16 oktober 2013

Imam Bayildi

Iets meer dan een maand geleden at ik voor het eerst Imam Bayildi, een Grieks/Turks gerecht van gestoofde aubergine met tomaat, knoflook en peterselie. Heel eenvoudig, maar zoals vaker met authentieke Griekse gerechten ook heel erg lekker.
En met 30 graden op een Grieks terras op Andros smaakt het nog wat beter. Andros is het meest noordelijk gelegen eiland van de Cycladen, een eilandengroep ten oosten van Athene. Een prachtig groen en rustig eiland met verlaten dorpjes en waanzinnig veel kapelletjes. Heerlijk om te wandelen en te genieten van de omgeving met zijn witte huisjes, omringd door citroen-, vijgen- en granaatappelbomen. Helaas was het vijgenseizoen afgelopen, maar de zoete, weeïge geur van de vijgen was nog goed te ruiken.
Het doet me denken aan het verhaal over Imam Bayildi, de flauwgevallen priester. Een verhaal met verschillende versies, maar het komt erop neer dat de geur en het uiterlijk van de gestoofde aubergines zo overweldigend was voor een rondtrekkende priester, dat hij flauwviel.
Eén van de verhalen en recepten staat op Greek Vegetarian, maar enig speurwerk levert nog meer aan verhalen op.
Imam Bayildi wordt op verschillende manieren klaar gemaakt. Bij Stivari Gardens in het oude vissersdorpje Batsi, waar we dit gerecht aten, kregen we de aubergine in twee helften met daarop een laag gestoofde ui en tomaat.
Ik heb de Imam op eenzelfde manier gemaakt en heb me voor het recept laten inspireren door het blog van Greek Vegetarian.

Als bijgerecht of met een salade en brood is het recept voor vier personen, tenzij je het zo lekker vindt en voor een hele aubergine gaat. 
We aten de Iman op Andros met een Griekse salade met 'local cheese'; een soort feta, maar dan smeuïger. Ik heb de smaak proberen te evenaren door feta met zachte geitenkaas te mengen.

2 aubergines
1 grote ui of 2 banaansjalotten
3 tenen knoflook
400-500 gram tomaten
peper en zout
olijfolie
3 eetlepels peterselie
een halve dl water

Snijd de aubergines in de lengte doormidden, kerf het vruchtvlees in, sprenkel er wat olijfolie over en plaats ze in een ovenschaal een half uur in de oven op 200' C totdat het vruchtvlees zacht is. Eventueel wat langer als dat nodig is.
Snipper de ui of sjalot en fruit dit in olijfolie tot de ui zacht is. Pers de knoflook erboven uit en fruit dit mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe. Laat het geheel zo'n 20 minuten pruttelen. Breng het op smaak met peper en zout. Voeg ook een deel van de peterselie toe.
Verdeel het mengsel over de aubergines, voeg wat water toe en plaats het nogmaals een half uur in de oven.
Strooi tot slot nog de resterende peterselie erover.
1 opmerking:

  1. In zijn vooroorlogse "100 avonturen met een pollepel" noemt Werumeus Buning voor de Imam nog gewelde rozijnen als ingrediënt.
    Dit is overigens een van de weinige werkelijk smakelijke gerechten die je al je gasten kunt voorzetten als er ook een veganist onder hen is.

    BeantwoordenVerwijderen