zondag 29 september 2013

Elleboogjes uit de seventies

Net als Miracoli zijn elleboogjes voor mij onlosmakelijk verbonden met de jaren zeventig. Volgens mij is Miracoli nog steeds verkrijgbaar, maar voor wie het niet kent: het is een pak spaghetti met een zakje tomatensaus, een zakje kruiden en een zakje kaaspoeder. Toen vond ik dat heerlijk, maar nu maak ik toch liever zelf de tomatensaus en koop ik een stuk Parmezaanse kaas om zelf te raspen.
In diezelfde tijd maakte ik ook kennis met de elleboogjes. Eigenlijk macaroni, maar ook weer niet helemaal, want de Italiaanse macaroni ziet er toch echt anders uit. 
Mijn moeder maakte van de elleboogjes altijd een heerlijke ovenschotel. Ik weet niet meer precies hoe ze dat in die tijd klaar maakte, maar het was in ieder geval niet zoals de bekende macaroni met ham en kaas of de Amerikaanse Mac 'n cheese.
Mijn moeder maakte macaroni met veel groente, reepjes omelet en kaas.
Omdat het zo'n heerlijk en gemakkelijk gerecht is, maak ik de macaroni schotel regelmatig zelf. Tijd dus om het nu ook maar eens op mijn blog te plaatsen. De reepjes omelet heb ik overigens uit het recept geschrapt. 
Een tijd geleden ontdekte ik dat wortelpeterselie een heerlijke toevoeging is in deze schotel. Helaas is die wortel bij ons niet veelvuldig te krijgen, maar voor wie een moestuin heeft en dit zelf kweekt of een adres weet waar dit te koop is, raad ik het zeker aan. 


400 gram macaroni
2 preien
3 paprika's, tricolore
1 courgette
2 bakjes (kastanje)champignons
2 tenen knoflook
1 wortelpeterselie of 2 stengels bleekselderij
olijfolie
herbamare (kruidenzout)
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel basilicum
1 theelepel oregano
geraspte kaas

Maak de groenten schoon en snijd alles in kleine stukken. Fruit de prei met de knoflook in olijfolie. Voeg de paprika's, courgette, wortelpeterselie of bleekselderij toe en fruit alles mee. Voeg ook de champignons toe. Als er genoeg vocht vrijgekomen is voeg je zout (herbamare), kruiden en specerijen toe. Laat alles een tijdje smoren totdat de groente voor jou gaar genoeg zijn. Ik hou er bij macaroni van dat de groente lekker zacht zijn, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Kook de macaroni met wat zout beetgaar. Giet hem af en meng dit door de groente.
Vul een ovenschaal met de macaroni, strooi er geraspte kaas over (lekker royaal) en zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven (ongeveer 200 graden) of onder de grill totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
2 opmerkingen:

  1. ziet er heerlijk uit; net wat voor ons. Peterseliewortel is in Duitsland vaak wel te krijgen; straks gelijk eens kijken

    BeantwoordenVerwijderen