zaterdag 9 april 2011

Melitzanosalata

Deze Griekse auberginesalade wordt op veel verschillende manieren klaargemaakt, waarschijnlijk streekgebonden. De lekkerste melitzanosalata heb ik op het Griekse schiereiland Pilion gegeten. Vooral de walnoten en de munt was een verrassende toevoeging aan de salade. Meestal is de salade gepureerd, waardoor het eerder op een dipper lijkt dan op een salade. Zelf laat ik de salade liever wat grover en bij deze salade heb ik walnoten en munt aan het basisrecept toegevoegd.

2 aubergines
1 (rode) ui
2 tenen knoflook (eventueel gepoft)
3-4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout
1 eetlepel gehakte oregano
1 eetlepel gehakte peterselie

Eventueel:
1 eetlepel gehakte munt
50 gram gehakte walnoten
1 rode of groene paprika, al dan niet geroosterd
75 gram fêta
1-2 eetlepels mayonaise (ja!)

Prik met een vork gaatjes in de aubergines (anders ontploffen ze in de oven) en leg ze 45 minuten in de oven op 220 graden. Keer ze regelmatig om. Haal als ze klaar zijn het vruchtvlees uit de schil.
Hak de ui, de knoflook en de kruiden fijn.
Doe de aubergine samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, citroensap, peper en zout in een kom en pureer het geheel even met de staafmixer.

Bij deze salade heb ik de walnoten er later door gedaan en de peterselie er overheen gestrooid. Ook als je ervoor kiest om andere ingrediënten door de salade te doen, dan kan dat natuurlijk mee gepureerd worden, maar het kan er ook later door.

De auberginesalade is heerlijk als mezze met andere hapjes, zoals tomaatjes met gemarineerde geitenkaasballetjes, olijven en brood.


2 opmerkingen:

  1. Ik ga hem proberen! Klinkt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb hem gemaakt met feta en walnoten. Heerlijk!
    Bedankt voor dit lekkere recept. Ga ik zeker vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen