zondag 3 juli 2011

Melanzane alla parmigiana


Ik vind het altijd wel interessant om meer over de herkomst of achtergrond van een bepaald gerecht te weten te komen. Over Melanzane alla parmigiana staat echter nogal wat tegenstrijdige informatie geschreven. De ene keer lees je dat het een typisch Noord-Italiaans recept is, terwijl andere bronnen vermelden dat het veel in Zuid-Italië gemaakt wordt, het gebied van de aubergines. Het woord 'parmigiana' zou ook niet refereren aan de Parmezaanse kaas of Parma, waardoor wellicht verwacht wordt dat het gerecht van oorsprong uit Noord-Italië komt. Ben je net als ik nieuwsgierig, lees dan maar eens de informatie op de website van Ziti Zitoni.
Het recept, zoals ik het gemaakt heb, is een combinatie van de recepten van Jamie Oliver en Gennaro Contaldo.

3 aubergines
olijfolie
100 gram parmezaanse kaas
2 bollen mozzarella
verse basilicum

olijfolie
1 ui
1 teentje knoflook
2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
1 theelepel gedroogde oregano
scheutje balsamico
schepje suiker
peper en zout

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Bestrijk ze met olijfolie en gril ze in de grillpan of in de oven onder de grill.
Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit dit in de olijfolie. Voeg de gepelde tomaten, oregano, balsamico, suiker, peper en zout toe en laat de tomatensaus op een laag vuurtje zo'n 15 minuten pruttelen.
Rasp de parmezaanse kaas en snijd de mozzarella in kleine stukjes of plakjes.
Schep wat tomatensaus in een ovenschaal en leg er vervolgens plakken aubergine, kaas en basilicum op. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten verwerkt zijn. Ik had drie lagen.
Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 200 graden.
Melanzane alla parmigiana wordt gegeten met een salade en brood.

Jamie Oliver strooit nog broodkruim over het gerecht om een krokante toplaag te krijgen. Zoals je op de foto ziet heb ik dat ook gedaan, maar broodkruim heeft vet nodig om krokant te worden en dat was op die toplaag te weinig aanwezig. Nu ligt het er als een witte waas over. Ik laat het een volgende keer weg.

2 opmerkingen:

  1. Helaas heeft deze recept weinig mee te maken met HET recept van melanzane alla parmigiana...
    Aubergine moeten gefrituurd worden, hoort er geen knoflook, oregano en helemaal geen balsamico bij.
    Italiaans koken wil niet zeggen een aantal typisch italiaanse ingrediënten bij elkaar doen.
    Noem het dan maar anders!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen