zaterdag 30 juli 2011

Salade met halloumi en gegrilde groenten


Terwijl het hoogzomer is, balancerend op de rand van juli en augustus en het eigenlijk warm en zonnig zou moeten zijn, zitten we hier te rillen in te dunne kleren, omdat te dikke kleren weer te warm zijn.
Ik pas het eten er maar op aan. Een lauwwarme salade met een knipoog naar de zon en zuiderse sferen. De gegrilde halloumi en gegrilde groenten geven je dat warme gevoel, terwijl de frisse salade je aan de zomer doet denken. Dat is toch genieten?

Het recept is gebaseerd op producten die ik op dat moment in huis had. En ik heb een voorliefde voor gegrilde groenten. Heb je bepaalde ingrediënten niet in huis, gebruik dan iets anders.
Halloumi is niet overal verkrijgbaar. Omdat de smaak en structuur redelijk dicht in de buurt komt van fêta, kan deze kaas in plaats van halloumi gebruikt worden.


2 paprika's
1 grote zoete aardappel
1 courgette
1 ui
2 pakjes halloumi
sla
tomaten
walnoten
olijfolie
citroensap
peper en zout

Maak de paprika's schoon, snijd ze in vieren en leg ze met de schilkant naar boven onder de grill. Als de schil zwartgeblakerd is, leg je ze ongeveer een kwartier afgedekt in een kom, zodat de schil gemakkelijk los laat. Verwijder de schil en snijd de paprika's in repen.
Maak de aardappel schoon en snijd deze in blokjes of repen. Snijd de courgette in stukken en de ui in vieren en vervolgens in stukken. Leg de aardappel, courgette en ui in een ovenschaal of bakplaat, sprenkel er olijfolie over en zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven (hete lucht/grill), zodat de groenten gaar en licht gegrild zijn.
Snijd de halloumi in plakken van één centimeter dik en laat ze 15 minuten in een schaal met wat olijfolie en citroensap staan. Gril ze daarna in de grillpan.
Verdeel de sla over de borden. Schik de gegrilde groenten en tomaten op de sla. Hak de walnoten fijn en verdeel dit over de salade. Sprenkel er wat olijfolie en citroensap (of een lekkere azijn) over en leg de plakken gegrilde halloumi op de salade. Strooi er tot slot nog wat grove peper en eventueel wat zout over.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten