dinsdag 15 maart 2011

Slagroomtruffels

De eerste keer dat ik een poging deed om slagroomtruffels te maken werd het een dikke bende in de keuken. Ik kon nergens een goed recept vinden en ik had geen idee hoe ik die vulling door de warme chocolade moest halen, zonder dat het geheel een smeltende massa werd en volledig in elkaar opging.
Inmiddels heb ik het goede recept gevonden en heb ik al heel wat truffels gemaakt, met dank aan het fantastische boekje van Kees Raat, BonBon.

350 gram slagroom met een snufje zout
200 gram suiker
250 gram roomboter
pure chocolade

Breng de slagroom met het zout aan de kook. Voeg de suiker toe, roer tot de suiker geheel is opgelost en laat het mengsel tot kamertemperatuur afkoelen. Klop de boter met de mixer tot een gladde massa. Voeg al mixend het slagroommengsel toe. Blijf zolang mixen tot er een homogene massa ontstaat (dat kan wel 10-15 minuten duren).
Vul een spuitzak met het mengsel en spuit bergjes op vetvrij papier. Leg deze drie kwartier in de vriezer.
Verwarm pure chocolade au-bain-marie. Haal de slagroomvullingen één voor één door de warme chocolade. Rol de truffels door cacaopoeder en laat ze afkoelen.

Optioneel:
- 1/2 deciliter likeur naar smaak
- twee zakjes espressokoffie met de room mee verwarmen

Het recept is voor ongeveer 50 tot 75 truffels, afhankelijk van de grootte. Ze zijn zo'n twee weken houdbaar in de koelkast en zo'n drie maanden in de vriezer.

1 opmerking:

  1. Zóóóóó lekker, hier kan en wil ik echt geen nee tegen zeggen. Eentje bij een lekker kopje koffie.
    Ik zal het ook eens proberen te maken.
    Maar ja, dan heb ik ze wel in huis....... en of dát goed gaat....

    BeantwoordenVerwijderen