woensdag 7 maart 2012

Italiaanse rijstschotel

       
Ergens in Oost-Groningen hebben we een adres waar we bij tijd en wijle fantastisch vegetarisch kunnen eten en genieten. En niet alleen genieten we van het eten en de gezelligheid, maar ook van alle grote en kleine dieren die in en om het huis rondscharrelen. Ik neem ook steevast mijn fotocamera mee. De foto van de ragdoll kitten is één van de resultaten.
De laatste keer dat we er waren kregen we een heerlijke rijstschotel met schmand (spreek uit als sjmand) te eten. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is ook zo'n naam waarbij je je allerlei voorstellingen kunt maken. Maar wat is het nu?
Schmand is een typisch Duits product dat vergelijkbaar is met zure room en crème fraîche. Het zit er wat vetgehalte betreft net tussenin. Zure room heeft een vetgehalte van 10%, schmand 20% en crème fraîche 30%. 
Op de Duitse wikipedia staat dat schmand oorspronkelijk zuur geworden slagroom is. In tegenstelling tot in Rusland en Polen waar schmand ook bekend is, wordt in Duitsland vaak een bindmiddel aan schmand toegevoegd om de room dikker te maken. 
Hoe dan ook, in Nederland is schmand niet te koop. In plaats daarvan heb ik crème fraîche gebruikt.
Ik heb eigenlijk geen idee hoe het gerecht heet, maar vanwege de ingrediënten heb ik het maar een Italiaanse rijstschotel genoemd. Niet erg origineel, maar het gerecht moet toch een naam hebben. Of op z'n minst een omschrijving.
Verder kun je met de hoeveelheid van de diverse ingrediënten gemakkelijk spelen. Iets meer of minder van het een of ander is prima. Ik gebruik zelf altijd zilvervliesrijst in plaats van de basmatirijst, zoals in het recept staat. En in plaats van zwarte olijven heb ik groene olijven gebruikt.




200 gram basmatirijst

1 ui
1 prei
1 rode paprika
1 courgette
peper en zout
1 theelepel gedroogde tijm 
1 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel chilipoeder of cayennepeper

1 ui
3 tenen knoflook
500 gram spinazie

500 gram tomaten
200 gram (zwarte) olijven
100 gram slagroom
100 gram schmand (of crème fraîche)
250 gram mozzarella
150 gram geraspte kaas
peterselie


Kook de rijst bijna gaar.
Maak de groenten schoon en snijd het klein. Fruit eerst de ui in de olijfolie en voeg vervolgens de paprika, prei en courgette toe. Voeg de kruiden en specerijen toe en breng het geheel op smaak met wat zout. Laat het zo'n 10 minuten zachtjes stoven. 
Meng de helft van de rijst door het groentemengsel en doe dit in een ovenschaal.
Maak de andere ui en knoflook schoon en fruit dit in olijfolie. Voeg de spinazie toe en roerbak dit mee tot de spinazie naar behoeven geslonken is. Breng het op smaak met wat zout.
Meng de rest van de rijst door de spinazie en doe ook dit in de ovenschaal.
Snijd de tomaten in blokjes en de olijven in ringen. Verdeel dit over de spinazie. Meng de slagroom met de schmand en giet dit over de ovenschaal. Snijd de mozzarella in blokjes en verdeel dit samen met de geraspte kaas over de schaal. 
Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven op 170 graden.
Bestrooi het gerecht met peterselie.


Ragdoll kitten

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk stukje! En wat heb je toch een mooie schaaltjes.

    groet uit OostGroningen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Tineke.
      Overigens is die ovenschaal zo'n oude braadpan met tuit, maar die staat dan weer op een houten dienblad uit de jaren zestig. Ken je ze? Van die lichtgewicht dienbladen in allerlei kleuren? Het heeft zo'n weelderige sfeer.

      Verwijderen