zondag 25 maart 2012

Flapjacks met gojibessen


Drie paar wandelschoenen en een rugzak vol proviand hebben de eerste twee etappes van de 492 kilometer lange afstandswandeling erop zitten. Nog slechts 462 kilometer te gaan.
Als energie boost voor onderweg had ik flapjacks met gojibessen gemaakt. In China worden deze bessen 'happy berries' genoemd, omdat ze voor een algehele positieve levenshouding zorgen. Bovendien zou de gojibes de hoogste concentratie anti-oxidanten bevatten, kracht en energie geven en zeer rijk zijn aan allerlei vitamines en mineralen. Genoeg inhoud om ze in de flapjacks te verwerken.
Overigens zijn flapjacks traditionele Engelse koeken gemaakt van havermout, boter, (bruine) suiker en golden syrup. Vaak worden er nog allerlei noten en gedroogde vruchten aan toegevoegd. Flapjacks zijn vergelijkbaar met mueslirepen.
Ik heb voor deze flapjacks het basisrecept van Yvette van Boven aangehouden. 
Omdat ik het altijd leuk vind om met een recept te experimenteren heb ik een aantal ingrediënten vervangen door iets anders, maar natuurlijk wel door eenzelfde soort produkt. Zo heb ik kokosolie in plaats van boter gebruikt en agavesiroop in plaats van golden syrup.

Pieterpad nabij Wierum (Groningen)

125 gram boter
125 gram bruine suiker of rietsuiker
125 gram golden syrup of honing
250 gram havermout
allerlei toevoegingen*

Smelt de boter met de suiker en golden syrup. Voeg de overige igrediënten toe. Bekleed een bakblik (20x20 cm) met bakpapier, verdeel het mengsel erover en bak de flapjacks op 180 graden in zo'n 25-30 minuten bruin. Laat de koek iets afkoelen, snijd het vervolgens in blokjes of repen en laat het verder afkoelen.


*Als toevoegingen heb ik in totaal 200 gram aan noten en vruchten toegevoegd, maar dat kun je geheel zelf bepalen. In deze flapjacks zitten amandelen, hazelnoten, cranberries en gojibessen.
Wil je de flapjacks minder zoet hebben, gebruik dan ongeveer de helft aan suiker en zo'n 5 eetlepels golden syrup.
Amandelen: bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren en zijn gezond voor hart- en bloedvaten, bevatten veel anti-oxidanten, mangaan (goed voor leverontgiftiging) en chroom (houdt de bloedsuikerspiegel constant).

Cranberries: rijk aan anti-oxidanten en goede beschermer tegen allerlei kwalen doordat ze de sterkste vrije radicalenvangers zijn die de natuur ons biedt (samen met andere rode bosvruchten).

Gojibessen: zeer rijk aan anti-oxidanten, vitamine C-A-B1-B2, ijzer, koper, nikkel, chroom, natrium, calcium en aminozuren (daardoor positieve effecten op gezondheid en stemming).

Haver: goede bron van oplosbare vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en daalt, rijk aan calcium, magnesium, silicium (anti-stress mineraal), ijzer, zink en vitamine B. Algemeen kan gezegd worden dat haver van invloed is op de hang naar koolhydraten en de emotionele stabiliteit.

Hazelnoten: bevatten goede Omega-9-vetzuren, vitamine E, chroom (houdt de bloedsuikerspiegel constant).

Kokosolie: zeer gezonde vetsoort (ondanks verzadigd), die de verbranding van voeding stimuleert. Bevat laurinezuur die schimmels, bacteriën en virussen te lijf gaan. Werkt stabiliserend op de bloedsuikerspiegel en bevat geen cholesterol en transvetten.
Kijk op Natuur Diëtisten Nederland voor meer informatie.

Bron: Weten van (h)eerlijk eten - Rineke Dijkinga3 opmerkingen:

 1. Toeval bestaat niet! Ik heb - toevallig - vandaag de crispy chocolate chunkies gemaakt. Zelfde bladzijde, zelfde boek ;-))
  Deze flapjacks stonden ook op de nominatie. En zo te zien zijn de moeite waard! Leuk om te zien alvast

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je dit eet, hoef je je in ieder geval niet schuldig te voelen, het is allemaal zo gezond!Maar het ziet er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Manon
  De flapjacks smaakten heerlijk, nogmaals bedankt

  BeantwoordenVerwijderen