zondag 4 september 2011

Naan


Ik heb me er voor het eerst aan gewaagd om zelf naan (kleiovenbrood uit India) te bakken. Oorspronkelijk wordt dit brood in een tandoor (een kleioven) gebakken, waarbij de platte deegstukken tegen de wand van de oven geplakt worden. Vandaar ook de karakteristieke vorm van een druppel. Als het brood gaar is heeft het een mooie golvende bovenkant en wordt het met gesmolten boter of ghee (geklaarde boter) ingesmeerd.
Als alternatief voor de tandoor kan het brood gebakken worden in de oven op een pizzasteen, maar ook op de barbecue of in de grillpan. En dat laatste leek me wel interessant. Het nadeel hierbij is wel dat de mooie bolle bovenkant weer plat wordt, doordat het brood aan twee kanten gebakken wordt.
Het recept voor dit naan komt uit Manjula's Kitchen. Alleen de verhoudingen in het recept heb ik wat aangepast, omdat bij mij het deeg te plakkerig was.


300 gram bloem
1 theelepel gistkorrels
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1/2 theelepel baksoda
2 eetlepels olie
4 eetlepels yoghurt
1,5 dl handwarm water

Meng de gist met de suiker en een beetje handwarm water en laat het zo'n 10 minuten staan.
Meng de bloem met het zout en de baksoda. Voeg de olie, de yoghurt, de rest van het water en het gistmengsel toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Laat het deeg afgedekt rusten tot het in volume verdubbeld is. Op een warme plek duurt dat ongeveer een uur. Anders laat je het deeg zo'n drie tot vier uur staan.
Maak van het deeg zes tot acht bolletjes en rol dit uit tot plakken van een centimeter dik. Leg het deeg in een hete grillpan en bak ze aan weerskanten in een paar minuten goudbruin.
Smeer het brood in met gesmolten boter of ghee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten