maandag 29 augustus 2011

Zweedse bosbessenbroodjes


Een paar maanden geleden heb ik met genoegen naar een videofragment van Jamie Oliver gekeken waarin hij de 'Swedish buns' maakt voor zijn kookboek 'Jamie's reizen'. Jamie heeft nogal een uitgesproken en nonchalante kooktechniek, maar dit spant de kroon. Heerlijk!
Vandaag heb ik dan eindelijk die verleidelijke bosbessenbroodjes zelf gemaakt. Overigens heb ik niet zijn recept voor het deeg gebruikt, maar het recept van de Zweedse kaneelbroodjes dat ik eerder op mijn blog plaatste. Ik heb beiden vergeleken en het komt aardig overeen. Bij de een zit wat meer suiker door het deeg, bij de ander wat meer boter. Ik kon op die manier een deel van het deeg gebruiken om nog wat kaneelbroodjes te bakken.


1 zakje gedroogde gist
2,5 dl warme melk
150 gram gesmolten boter
1/2 theelepel kardemom
1 ei
snufje zout
50 gram suiker
500 gram bloem

Vulling:
400 gram bosbessen of blauwe bessen
75 gram suiker

Meng de gist met een eetlepel suiker en wat handwarme melk. Laat het mengsel even staan tot de gist gaat werken.
Klop het ei los en meng dit met de gesmolten boter, kardemom, zout, suiker, bloem en het gistmengsel. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het afgedekt op een warme plaats een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Meng intussen de bessen met de suiker en prak het een beetje fijn.
Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de (geprakte) bessen erover en vouw de punten naar binnen als bij een envelop. Druk het deeg wat platter en vouw het eventueel nog een keer dubbel. Verdeel het deeg in 12 stukken, trek de stukken uit tot een rol en draai het vervolgens een paar keer rond zodat het vanzelf een soort knoop wordt. Duw de bessen die eruit gevallen zijn weer wat in het deeg. Strooi nog wat suiker over de broodjes en laat ze vervolgens afgedekt een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin.


Kijk hier voor het originele recept van Jamie Oliver.
En kijk vooral even naar de video.

2 opmerkingen:

  1. Ze zien er zalig uit. Kaneelbroodjes staan ook nog op mijn lijstje om een keer te maken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vers zijn deze broodjes natuurlijk het lekkerst, maar vanochtend had ik ze vanuit de vriezer een minuut in de magnetron ontdooid en ze toen 10 minuten in de oven verder warm laten worden.
    Het was een heerlijk ontbijt!

    BeantwoordenVerwijderen