maandag 22 augustus 2011

Paddestoelenbrood


Enige tijd geleden heb ik op een landgoed fair een fantastisch mooi platbrood gekocht met de bedoeling om dit brood ook eens zelf te maken. Het platbrood was belegd met kaas en paddestoelen. Op zoek naar passend recept voor brooddeeg kwam ik in het boek 'Deeg' van Richard Bertinet kleine gevulde broden van olijfoliedeeg tegen, die op een hele bijzondere manier waren gemaakt. Ik heb voor het deeg een eenvoudig brooddeeg recept gebruikt, maar vervolgens wel zijn vouwtechniek gehanteerd.
De paddestoelen heb ik vooraf gebakken, maar daardoor worden ze wel heel donker van kleur (maar ook heel lekker). Wil je ze liever wat lichter van kleur, dan kun je ze rauw op het deeg doen.


500 gram volkorenmeel
10 gram gedroogde gist
een theelepel suiker
10 gram zout
300-350 ml lauwwarm water

250 gram paddestoelen
(olijfolie)
150 gram kaas (naar keuze)
paar takjes dragon

Doe de gist samen met wat meel en suiker in een kommetje. Giet er een beetje lauwwarm water bij en roer het geheel tot een papje. Laat het gistmengsel ongeveer 15 minuten staan tot zich kleine luchtbellen vormen.
Meng het zout door het meel. Giet het gistmengsel in het midden van het meel en voeg geleidelijk aan het water toe. Meng het geheel steeds van buiten naar binnen toe tot er een soepel deeg ontstaat. Kneed het deeg even goed door en laat het onder een doek op een warme plaats een uur rijzen. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.

Maak de paddestoelen schoon, snijd ze in plakjes en bak ze in de olijfolie.
Rasp de kaas. Haal de blaadjes dragon van de takjes.

Kneed het gerezen deeg nog eens goed door en rol het uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de kaas, paddestoelen en dragon over het deeg en vouw de lap vervolgens in drieën. Snijd het opgevouwen deeg in drie stukken en zorg ervoor dat één snijkant dicht is. Leg de stukken deeg met de dichte snijkant naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik. Trek de bovenkant iets open, zodat de vulling goed zichtbaar is. Laat de drie broden nogmaals onder een doek een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broden in zo'n 25 minuten goudbruin.Geen opmerkingen:

Een reactie posten