maandag 22 augustus 2011

Romige pompoensoep


Deze pompoensoep is heerlijk romig en puur van smaak. Van alle pompoensoepen die ik gehad heb, blijf ik deze toch het lekkerst vinden.
Begin jaren negentig, toen ik omringd was door natuurvoedingsfanaten en toch ook enigszins geïnteresseerd was in natuurvoeding, heb ik me laten vertellen dat de hokkaidopompoen de beste onder de pompoenen is en dan het liefst de donkergroene. Hij is uitermate smaakvol en heel erg yang (voor de mensen die zich hiermee bezighouden). Je ziet deze groene pompoenen helaas alleen in natuurvoedingswinkels en die heb je weer niet overal. De oranje hokkaidopompoenen zie je gelukkig in nagenoeg iedere supermarkt liggen.


1 kilo (hokkaido) pompoen, schoongemaakt
4 sjalotten
1 teentje knoflook
olijfolie
8 dl bouillon (van kruidenbouillontabletten)
2 dl room
peper en zout
geraspte kaas
bosui

Snijd de sjalotten en het knoflookteentje in stukken en fruit dit in de olijfolie. Snijd de pompoen in stukken en fruit dit even met de sjalotten mee. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep zo'n 15 minuten zachtjes koken en pureer dan de pompoen, sjalotten en knoflook. Voeg de room toe en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met (heel veel) geraspte kaas en ringetjes bosui.

2 opmerkingen:

  1. Met deze soep ga ik binnenkort de eetsers verrassen die voor een vriendinnenavond komen. Ben al jaren gek op pompoen, maar heb hem tot nu toe vooral als soufflé met kerrie gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heerlijke soep, die hier op Kerstavond met veel enthousiasme en complimenten is genuttigd. De soep zelf is heerlijk zacht en romig, waardoor de crunch van de bosui en de pit van de kaas er mooi uitspringen. Als alternatief voor de gewone soepstengel, heb ik er kaas-sesamzaad spiralen bij gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen