dinsdag 17 mei 2011

Taleggiotaart met tomatensalade


Een aantal jaren geleden gaf het blad 'Seasons' ieder jaar een 'Seasons keuken' uit, met daarin reportages over keuken gerelateerde onderwerpen, allerlei nieuwtjes op keukengebied en natuurlijk recepten. In 2010 zijn ze er volgens mij mee opgehouden, helaas.
Vijf jaar eerder, in 2005, stond deze Taleggiotaart in het blad. Een soort pizza met opstaande rand en royaal voorzien van een salade. Je kunt er dus alle kanten mee op.
Zo heb ik geen Taleggio (kaas) kunnen vinden en er maar een andere zachte kaas voor in de plaats gebruikt. En het leek mij ook erg lekker om de bodem eerst met pesto in te smeren. In dit geval posteleinpesto, een heerlijke frisse pesto afkomstig uit 'Lekker Hollands' van Yolanda van der Jagt.

200 gram tarwemeel, type "00"
1 theelepel gedroogde gist
125 ml lauwwarm water
snufje zout

2 eetlepels pesto of 2 eetlepels mascarpone
100 gram Taleggio

250 gram tomaten
2 lente-uitjes
1 avocado
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico bianco
peper en zout
flinke handvol rucola
handvol pijnboompitten

Meng de gist met wat meel en 50 ml lauwwarm water tot een papje. Laat dit een kwartier staan, zodat de gist gaat werken. Meng het zout door het meel, voeg het gistpapje en de rest van het water toe en kneed er een soepel deeg van. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Maak intussen de salade. Snijd de tomaten in parten, de avocado in stukken en de lente-uitjes in ringen. Maak een dressing van de olijfolie, balsamico azijn, peper en zout en meng dit door de salade.
Verwarm de oven (met een pizzasteen) voor op 225 graden.
Verdeel het deeg in tweeën. Rol het uit tot een dunne lap en vouw de buitenrand naar binnen. Smeer het deeg dun in met pesto of mascarpone. Snijd de Taleggio in plakken en leg ze op de taartbodem. Maal er nog wat peper boven. Bak de taarten (om beurten) in 10-15 minuten goudbruin.
Was de rucola en verdeel dit met de tomatensalade en geroosterde pijnboompittem over de taarten. Geef er eventueel nog wat extra (postelein)pesto bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten