zaterdag 7 mei 2011

Risotto primavera


Eigenlijk zou je in risotto primavera uitsluitend voorjaarsgroenten moeten gebruiken, maar ik zie dat in veel recepten voor deze lenterisotto ook courgette gebruikt wordt. In mijn beleving hangen courgettes pas tegen het eind van de zomer aan de plant, net als de pompoen. Toch staat op de oogstkalender dat de courgette een voorjaarsgroente is.
Voor deze risotto primavera heb ik dus ook maar een courgette gebruikt. Op de een of andere manier past een groene groentesoort beter bij deze risotto dan bijvoorbeeld bospeen, wat overigens ook veel hierin verwerkt wordt.

De foto ziet er helaas wat saai en kleurloos uit (al ziet de foto van de risotto primavera van Jamie O. er niet veel kleurrijker uit), maar de smaak daarentegen maakt alles goed.

300 gram risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
2 sjalotten
1 teentje knoflook
olijfolie
roomboter
1 liter bouillon
1 dl droge witte wijn
600 gram voorjaarsgroenten (aspergetips, peultjes, sugar snaps, doperwten, tuinbonen, lente-ui, jonge prei, courgette)
50 gram parmezaanse kaas of pecorino kaas
peper en zout

Fruit de gesnipperde sjalotten en de knoflook in olijfolie en roomboter. Voeg de rijst toe en bak dit zo'n 2 minuten mee tot de rijst glazig is. Voeg de wijn toe tot dit volledig is opgenomen. Voeg geleidelijk aan de bouillon toe. Laat de rijst steeds wat van het vocht opnemen voordat nieuw vocht wordt toegevoegd.
Maak ondertussen de groenten schoon, snijd het indien nodig in kleinere stukken en fruit dit in olijfolie. Eventueel kunnen hardere groentesoorten vooraf even geblancheerd worden.
Roer de groenten en geraspte kaas door de risotto en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten