vrijdag 20 april 2012

Panzanella Caprese salade
Ik houd van gegrilde groenten, smeuïge buffelmozzarella, lekkere tomaten, verse kruiden, grofgemalen peper en sinds ik het ontdekt heb ook van Maldon zeezout. Van die mooie dunne schilfers die perfect op een mediterrane salade passen. 
Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik een broodsalade lekker zou vinden, totdat ik het een keer gemaakt en geproefd had. Sindsdien is het een heerlijke verslaving. Vooral de stukken brood die een klein beetje doordrenkt zijn met azijn. Heerlijk! 
Van een collega kreeg ik de tip om de stukken brood in een plastic broodzak te stoppen en daar de olie, geperste knoflook en eventueel kruiden bij te doen. En dan goed door elkaar husselen. Het is een hele gemakkelijke manier om alle broodstukken te voorzien van wat olie, zodat ze later in de oven ook lekker krokant geroosterd kunnen worden.
Bij een salade is het niet echt nodig om je aan bepaalde hoeveelheden te houden. Onderstaande ingrediënten zijn dan ook meer suggestie voor deze salade. Neem vooral wat je lekker vindt.


Voor twee personen
1 rode paprika
1 courgette
1 little gem of andere sla
1 buffelmozzarella
Roma tomaten 
basilicum
peper uit de molen
Maldon zeezout
olijfolie
fruitige azijn
oud brood (ciabatta)
1 knoflookteen

Snijd de paprika in vieren, haal de zaadlijsten eruit en leg ze onder de grill totdat de schil zwartgeblakerd is. Laat de paprika afgedekt een tijdje staan, zodat de schil gemakkelijk loslaat.
Snijd de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken en grill ze in de grillpan (of in de oven onder de grill).
Snijd het brood in grove stukken, doe ze in een plastic zak met een royale scheut olijfolie en een uitgeperst knoflookteentje en meng alles goed door elkaar. Spreid de stukken brood uit over een bakplaat en rooster ze in de oven op ongeveer 200 graden.
Verdeel alle ingrediënten over een bord of schaal en besprenkel het geheel met olijfolie en azijn. Strooi er nog wat peper en zout over. 
Vergeet niet om veel brood te roosteren, zodat je er nog een royale hoeveelheid naast kunt zetten en op kunt eten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten