woensdag 9 november 2011

Bramley apple pie


Het heeft even geduurd, maar hier is hij dan eindelijk: de Bramley apple pie.
Bij het bereiden van een apple pie is het belangrijk dat je een appelras kiest met een stevige textuur dat zijn vorm niet verliest tijdens het bakken. Het bijzondere van deze Bramley's Seedling is dat het, ondanks dat het een moesappel is, toch zijn vorm behoudt. Dus lekker zacht, maar geen appelmoes. Andere appelrassen die in een apple pie gebruikt worden zijn onder andere Golden Delicious, Breaburn, Granny Smith of Royal Gala. Of een mix van verschillende appelrassen.

Het grootste deel van het recept dat ik voor deze apple pie gebruikt heb komt van Zoe Bakes. Ik vond het wel bijzonder dat Zoë er twintig jaar over gedaan heeft om het perfecte apple pie recept te creëren. Dat sla je dan toch niet zomaar over. Bovendien gebruikt zij behalve kaneel nog andere specerijen in haar apple pie. Gezien de tijd van het jaar leek me dat erg lekker.
Toch heb ik niet alles klakkeloos overgenomen, omdat me een aantal ingrediënten teveel of overbodig leken, zoals azijn door het deeg. Bovendien had ik ook te maken met het omrekenen van andere maten en houd ik van ronde getallen. Een en ander heb ik dus naar boven of beneden afgerond.

Nu is het voor het eerst dat ik apple pie maak en heb geproefd. Ik heb dus geen enkel vergelijkingsmateriaal, maar deze Bramley apple pie smaakte hemels. Nota bene zonder custardvla, room of ijs, dat traditioneel toch veel hierbij gegeten wordt.
Qua smaak deed het me nog het meest denken aan een warme appelbol.


350 gram bloem
1/2 theelepel zout
1 eetlepel suiker
225 gram boter
1 ei
4 eetlepels ijskoud water

egg wash (1 ei + 1 eetlepel room)
2-3 eetlepels (riet)suiker

1 kilo Bramley's Seedling, geschild
(of andere soorten appels)
2 theelepels citroensap
50 gram (riet)suiker
1 theelepel kaneel
1/8 theelepel kruidnagel
1/8 theelepel nootmuskaat
1/8 theelepel kardemom
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels boter

Meng de bloem, het zout en de suiker. Voeg de boter toe en meng dit door de bloem. De boter hoeft niet geheel vermengd te zijn met de bloem. Klop het ei los en voeg dit samen met het ijskoude water toe. Verdeel het deeg in twee porties en bewaar beide porties afgedekt minimaal een uur in de koelkast.
Snijd de appels in schijfjes en besprenkel ze met citroensap. Meng de suiker met de specerijen en maïzena en voeg dit vervolgens aan de appelschijfjes toe.


Rol eerst één portie deeg uit tot een cirkel van 30 cm doorsnee. Bekleed een ingevette ronde vorm van 24 cm doorsnee met het deeg. Verdeel het appelmengsel over het deeg. Het wordt een behoorlijke berg appelschijfjes, maar het deeg kan dit goed aan. Snijd de boter in stukken en verdeel dit over de appels.
Rol de tweede portie deeg ook uit tot een cirkel van 30 cm doorsnee en leg dit over de appelschijfjes. Vouw de rand van de onderste deeglap over de bovenste (de deksel) en maak er een decoratieve rand van. Eventueel een teveel aan deeg snijd je weg, anders wordt de zijkant erg dik (dat is bij mijn apple pie wel een beetje gebeurd).
Snijd met een scherp mes vijf inkepingen van ongeveer 5 cm lang in de bovenkant van de apple pie, zodat de stoom kan ontsnappen.
Smeer vervolgens de bovenkant van de apple pie in met eggwash (grappige benaming) en bestrooi het met (riet)suiker.


Bak de Bramley apple pie in een voorverwarmde oven op 220 graden in de eerste 20 minuten en vervolgens op 180 graden in nog eens 25-30 minuten goudbruin.
Serveer de apple pie naturel of met room, vanilleijs of custardvla. En het lekkerst is de apple pie natuurlijk als hij nog warm is.




1 opmerking: