dinsdag 29 november 2011

Salade Val-Dieu met paddestoelen


Een tijdje geleden plaatste ik een recept voor een salade Val-Dieu op mijn blog. Niet veel later kreeg ik van een vriendin een foto toegestuurd van een salade Val-Dieu met grotchampignons die ze in een restaurant in Valkenburg (a/d Geul) gegeten had. In eerste instantie had ik die foto willen plaatsen, maar het is natuurlijk nog leuker om zelf aan de slag te gaan en de salade met paddestoelen te maken. En dan op mijn manier.
Mocht je aan grotchampignons kunnen komen, dan is dat wel een aanrader. Producten uit dezelfde streek doen het in mijn ogen goed samen. Zelf heb ik shiitakes gebruikt (in Noord Nederland heb je nu eenmaal geen grotten, maar wel shiitake kwekerijen), maar iedere andere paddestoel is uiteraard te gebruiken.
Ook aan het specifieke Val-Dieu kaasje, Bouquet des Moines, is niet overal te komen. In plaats daarvan kan Chaource gebruikt worden. Van origine is dit ook een kloosterkaas uit de cisterciƫnzer abdij van Pontigny en net als de Bouquet des Moines een witschimmelkaas.
De salade heb ik verder aangekleed met onder andere peren en homemade perenchutney.
Het kruid op de foto is dragon. Het smaakt heerlijk bij paddestoelen en is een vaste plant. Als je een tuin hebt en je van koken houdt zou ik dit kruid zeker een plek geven.Bouquet des Moines (Val-Dieu kaas), een halve per persoon
paddestoelen, ongeveer 150 gram per persoon
roomboter
enkele blaadjes dragon
peper en zout
eikenbladsla
kleine tomaatjes
handperen
pompoenpitten
olijfolie
balsamico bianco
perenchutney

Borstel de paddestoelen schoon, snijd of scheur ze doormidden en bak ze in de roomboter lekker bruin. Voeg de dragon toe en breng de paddestoelen op smaak met peper en zout.
Snijd de kaas doormidden en zet de helften onder de grill tot de kaas gesmolten is. Rooster de pompoenpitten in een droge koekepan.
Snijd de peer in dunne schijfjes. Halveer de tomaten. Verdeel de sla, peer en tomaten over de borden. Leg het kaasje erop en schik de gebakken paddestoelen er omheen. Sprenkel wat olijfolie en azijn over de salade (balsamico bianco is een lekkere zoete azijn, maar een andere is ook goed). Schep een lepel perenchutney op het kaasje en strooi tot slot wat van de pompoenpitten over de salade.

Dit is dus mijn manier. Aan een half kaasje heb ik ook wel genoeg, maar in restaurants wordt toch vaak een heel kaasje per persoon gegeven.
2 opmerkingen:

  1. ziet er heerlijk uit. En wat maak je een mooie foto's.

    een vriendin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Tineke. Het scheelt natuurlijk ook als het licht goed is en de zon zo mooi door de sla schijnt.
    Los daarvan is de Salade Val-Dieu met of zonder paddestoelen een heerlijke salade, ook in deze tijd van het jaar. Kom maar weer eens proeven.

    BeantwoordenVerwijderen