dinsdag 1 november 2011

Appeltaart


Een tijdje geleden heb ik mezelf getrakteerd op appeltaart. En dan bedoel ik niet de appeltaart om te eten, maar het bakboek van Janneke Philippi over appeltaart en andere heerlijke baksels met appel.
Snuffelend in de boekhandel tussen de kookboeken zag ik dit boek staan en was ik meteen verkocht. En het boek dus ook. Want niet alleen staat het boek vol met lekkere recepten en hele mooie foto's met vooral veel oude bakspullen; ik kwam erachter dat Janneke Philippi net als ik uit Zuid-Limburg komt en dat schept toch een beetje een band. En herkenning.
Neem nou haar verhaal over de appel-abrikozen kruimelvlaai. Het volstaat bij de bakker om het dan uitsluitend over appel-appelekowwe-grummel (appel-abrikozen-kruimel) te hebben. Dat het om een vlaai gaat spreekt voor zich.
Het zijn leuke anekdotes waar je niet meer bij stilstaat totdat je erover leest.

Ik herinner me ook nog heel goed de periode dat de appeloogst begon en je bij de boer terecht kon voor de eerste sterappels en later in het jaar allerlei andere soorten. Volgens mij was het in de jaren tachtig dat ook voor het eerst de Jonagold bij de boer in de kisten lag: een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan.
Jammer dat je tegenwoordig bijna niet meer aan lekkere smaakvolle appels kunt komen. Zelfs de Jonagold die ik destijds knapperig en vol van smaak vond, is nu vaak zo'n flauw, waterig appeltje geworden.

De appels op de foto zijn overigens wel heerlijk van smaak. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het appelras is de Bramley's Seedling.
Ik kreeg laatst een hele zak van deze appels om te proeven. Mijn dank is groot.
Dat deze appeleigenaren ooit een Bramley's Seedling hebben aangeschaft komt doordat ze ooit besloten een appelboom in de tuin te planten en hun zoon Bram heet. Op zoek naar een appelras is de keuze dan snel gemaakt lijkt me.
De appels zijn erg geschikt voor in taarten, omdat het een moesappel is, maar ook om zo te eten zijn ze heel lekker.
Speurend op internet kwam ik erachter dat de Bramley's Seedling vooral bekend is in de Bramley apple pie. Natuurlijk staat ook in het boek van Janneke Philippi een recept voor een double-crust-pie. Binnenkort te verwachten dus. De Bramley apple pie. Of toch een appelvlaai?
2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's hoor! complimenten. Kijk uit naar je appeltaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de Bramley apple pie. Nog nooit eerder gehad.

    BeantwoordenVerwijderen