maandag 8 augustus 2011

Salade Val-Dieu


Niet ver van mijn geboortegrond ligt, in het land van Herve, de abdij van Val-Dieu. Deze cisterciënzerabdij stamt uit de 13e eeuw en ligt nabij het plaatsje Aubel in een prachtig glooiend landschap. Niet voor niets heeft de abdij de naam 'Godsdal'. Behalve een drietal abdijbieren heeft de abdij van Val-Dieu ook een aantal kazen geproduceerd, waarvan 'Bouquet des Moines' een van de bekendste soorten is. De kaas is tegenwoordig afkomstig van 'Fromagerie Herve Société'. 'Bouquet des Moines' is een zachte, romige kaas met een witschimmelkorst en is zeer geschikt om te smelten.
In de 'salade Val-Dieu', dat in veel restaurantjes in Zuid-Limburg op de menukaart staat, wordt het Val-Dieu kaasje gehalveerd en licht gegrild, zodat de gesmolten kaas in de korst blijft zitten. De salade wordt verder naar eigen inzicht gemaakt. Sommige restaurants geven er een compote van cranberries (preiselbeeren) bij, terwijl anderen er een sinaasappeldressing over doen.
Zelf kies ik ervoor om deze salade een streekgebonden sfeertje te geven door er geroosterde appelschijfjes, walnoten en een appelstroopvinaigrette bij te geven.


diverse soorten sla
verse kruiden, zoals kervel, peterselie, bieslook, hysop
lente-ui
appels
walnoten
Bouquet des Moines (Val-Dieu kaas), een halve per persoon
walnotenolie
appelstroopvinaigrette (zie recept)

Snijd de appels in dikke partjes, besmeer ze met walnotenolie en leg ze een kwartier in de oven onder de grill, zodat ze zacht zijn, maar wel nog compact.
Snijd de kaas doormidden en zet de helften onder de grill tot de kaas gesmolten is. De korst van de kaas fungeert als een bakje voor de gesmolten kaas.
Verdeel de sla, gehakte kruiden, lente-ui, geroosterde appeltjes en walnoten over de borden. Leg het gesmolten kaasje in het midden en geef er de appelstroopvinaigrette bij.



6 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit op deze klassieke manier.
    Op de Hollandse tour kun je hier ook een kleine salade van rode bietjes, appel en rucola bij serveren. eventueel met appelstroop of juist een zachte frambozenvinaigrette.

    groet Felix

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Felix,

    Dat klinkt ook zeker goed. In combinatie met bietjes, appel en rucola lijkt me de frambozenvinaigrette erg lekker. Ik ga het zeker proberen zo. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik voeg er zelf nog kastanje champignons en gebakken spekjes aan toe. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad ook lekker met gebakken champignons. In de receptenindex staat de variant met champignons en perenchutney; zonder spekjes, want ik eet zelf geen vlees :)

      Verwijderen
  4. In Zuid-Limburg worden er, bijna altijd, ook gebakken spekjes onder de salade bij geserveerd. Deze combinatie is heel lekker bij het Val Dieu kaasje. Zo maak ik hem thuis ook altijd.
    Je kunt de kaas ook in plakjes snijden, op een stuk stokbrood leggen, wat honing op de kaas doen en dit dan even de oven in doen. Dit zie je ook vaker bij de restaurantjes in Zuid-Limburg, is echt heerlijk!

    Groeten,
    Een Maastrichtenaar

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als liefhebber van Zuid-Limburg EN deze salade ook dit jaar weer een aantal keren genomen in restaurants. Wat ik dit jaar niet terugvond op m'n bord (en ook niet in jullie recepten) maar vorig jaar wel en nu dus mistte: in kleine stukjes gesneden gemberbolletje en een beetje gembersiroop over de salade. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen