maandag 6 april 2015

Hokkaido in een jasje uit het Midden-Oosten



De laatste Hokkaido pompoen uit onze voorraadkelder verdween gisteren in een overheerlijk gerecht uit Plenty More van Yotam Ottolenghi. Terwijl ik meestal zelf de ingrediënten bij elkaar sprokkel om iets lekkers klaar te maken, heb ik me nu volledig overgegeven aan de creatie van deze fantastische kok uit Israël.
Ik nam de tijd om te hakken, te snijden, te vijzelen en te blenderen. Pitten en zaden werden zorgvuldig geroosterd en ik moet toegeven, de geur die dan geleidelijk aan in de keuken overheerst is zo heerlijk dat ik overweeg om alle zakjes en potjes voorgemalen specerijen uit de keuken te verbannen.

Een middag in de keuken leverde behalve het heerlijke pompoengerecht met chiliyoghurt en koriandersaus ook een salade van gekruide kikkererwten, bloemkoolroosjes en mango op.
En het was meer dan de moeite waard.





Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus

750 gram pompoen (schoongemaakt gewogen)
1 theelepel kaneel
6 eetlepels olijfolie
50 gram koriander (blaadjes en takjes)
1 teentje knoflook
20 gram pompoenpitten
200 gram Griekse yoghurt
1,5 theelepel sriracha (pittige chilisaus)
zout en zwarte peper


Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Snijd de schoongemaakte pompoen in parten van ongeveer 2 cm dik. Doe de parten in een kom met de kaneel, 2 eetlepels olijfolie, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles goed door elkaar, leg de stukken op een bakplaat en rooster ze 35-40 minuten tot ze gaar zijn.

Doe voor de kruidensaus de koriander, knoflook, 4 eetlepels olijfolie en een snuf zout in een blender en pureer alles tot een pasta.

Rooster de pompoenpitten in een droge koekepan.

Roer de yoghurt en chilisaus (ik gebruikte overigens harissa in plaats van sriracha) door elkaar.
Leg de pompoenparten op een schaal, verdeel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de koriandersaus. Bestrooi het gerecht met de pompoenpitten en eventueel wat extra blaadjes koriander.




Voor de pompoen met chiliyoghurt gebruikte ik de helft van het recept om zo ook nog wat plaats vrij te houden voor de salade van gekruide kikkererwten, bloemkool en mango. Desondanks waren het nog royaal gevulde schalen.

In onderstaand recept heb ik in plaats van de jonge spinazie uit het originele recept wat rucola gebruikt, omdat ik dat toevallig wel in huis had en de spinazie niet. Ik vond het een prima combinatie.




Salade van gekruide kikkererwten, bloemkool en mango

200 gram kikkererwten (gaar)
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel zwart mosterdzaad
1/2 theelepel komijnzaad
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel (kokosbloesem)suiker
5 eetlepels olijfolie
1 grote ui, in halve ringen
400 gram bloemkoolroosjes
1 rijpe mango
1 rode chilipeper, 
zonder de zaadjes fijngehakt
20 gram koriander
3 eetlepels citroensap
flinke handvol rucola 
of jonge spinazie
zout


Rooster de koriander-, mosterd- en komijnzaad in een droge koekepan tot ze gaan kleuren. Maal ze in een vijzel tot poeder en doe dit mengsel bij de kurkuma, suiker, kerrie en een beetje zout.
Verhit de helft van de olie en fruit de ui 5 minuten op hoog vuur tot hij gaat kleuren. Voeg de specerijenmix toe en fruit alles op matig vuur tot de ui botergaar is. Voeg de kikkererwten toe en neem de pan van het vuur.

Blancheer de bloemkoolroosjes 1 minuut. Giet de bloemkool af en laat de roosjes goed uitlekken. Verhit de rest van de olie en bak de bloemkoolroosjes een paar minuten op hoog vuur tot ze licht gekleurd zijn.

Meng de bloemkool met de gekruide kikkererwten. Voeg de mango, chilipeper, koriander, limoensap en rucola (of spinazie) toe. Schep alles goed door elkaar en serveer de salade lauwwarm of koud.



3 opmerkingen:

  1. Dit ziet er heerlijk uit! Een tip waar ik sriracha kan halen? Want ik denk niet dat je dezelfde lekkere smaak krijgt met een normale chili saus?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij Albert Heijn en in toko's moet sriracha te koop zijn. Het is een pittige chilisaus, vandaar dat ik zelf harissa gebruikt heb (ik had immers geen sriracha in huis). Ik las dat het eerder daarmee te vergelijken is dan met de zoete chilisaus. Ik denk tenminste dat je dat met de 'normale' chilisaus bedoelt en die zou ik inderdaad niet gebruiken. Dan zou ik nog eerder chilipoeder door de yoghurt doen. Succes! (En het is ook echt heerlijk!)

      Verwijderen
  2. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    BeantwoordenVerwijderen