donderdag 19 juni 2014

Strapatsada cake



Een weekje Griekenland levert altijd weer inspiratie op om thuis nieuwe vegetarische gerechten te proberen.
We verbleven dit keer op het eiland Chios aan de Turkse kust. Eén van de grotere eilanden, maar gelukkig heel rustig met weinig toerisme. En de bevolking is buitengewoon vriendelijk.
Onze wandelingen over het eiland werden vrijwel alleen gadegeslagen door berggeiten en enkele bewoners, die acuut stoppen om te vragen waar we vandaan komen en waar we heen gaan. Wandelen voor je plezier is niet bepaald een Griekse gewoonte en al helemaal niet als het warm is. Maar wij vinden het geweldig en al helemaal als een paar van die wandelingen door verlaten gebieden gaan die je zonder een gids waarschijnlijk nooit zou vinden. Zelfs de paden moet je soms zelf bedenken.







Onze gids Martina woont al jaren in Griekenland, maar is van Duitse afkomst. Fantastisch hoeveel zij over kruiden en planten wist te vertellen die we onderweg tegenkwamen. En natuurlijk over de Griekse gerechten waarin deze kruiden verwerkt worden. Vaak met maar een paar ingrediënten gemaakt en verrassend lekker van smaak, zoals een omelet van uienloof, munt en feta waar ik nog wel een blogpost aan zal wijden.
Een ander typisch Grieks eiergerecht is Strapatsada. Roerei met tomaten, opgediend met feta en olijven.
Ik kwam het gerecht in een nieuwe creatie tegen op een Duits blog met de grappige naam 'Sex im Salat'. Blogger Jürgen heeft er namelijk een cake van gemaakt, die er zo mooi uitziet dat ik hem gewoon moest maken. Zo eenvoudig en zo lekker!






300 gram Griekse yoghurt
3 eieren
200 gram feta
1 chili
(of een beetje chilipoeder)
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 eetlepel gedroogde oregano
(of een handvol verse)
tros romatomaatjes
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder

Meng de yoghurt, eieren, feta, chili, knoflook, zout en oregano door elkaar. Voeg de bloem en het bakpoeder toe.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe vervolgens het beslag erin. Leg de tomaatjes erop en bak de cake in 45 minuten tot een uur op 180' C.

Heerlijk met een salade of als onderdeel van verschillende mezedes (kleine Griekse hapjes).







woensdag 4 juni 2014

Salade met aardbeien, groene asperges en halloumi


Onze tuin wordt steeds meer gedomineerd door wilde bloemen, kruiden en fruitplanten. Van gewone salie, tijm, dragon en bieslook tot ananassalie, chocolademunt en eetbare lupine. Onze laatste aanwinsten zijn een gele framboos en een Amerikaanse bosbes, die een mooi plekje bij de andere fruitplanten hebben gekregen.
Twee jaar geleden kochten we de Mara des Bois; een aardbeienras uit Frankrijk met een uitgesproken aroma dat doet denken aan de smaak van bosaardbeien, las ik op een website over dit ras. In Frankrijk worden ze als één van de lekkerste aardbeien beschouwd. Mara des Bois is een zogeheten doordrager, zodat je van juni tot oktober kunt genieten van deze relatief kleine vruchtjes.
Onze oogst is nooit heel groot, maar wel genoeg om steeds een aantal aardbeien ergens in te verwerken, zoals in deze salade met groene asperges, pistachenoten en halloumi; een witte kaas uit Cyprus die zeer geschikt is om te grillen of te bakken. De kaas smelt nauwelijks en krijgt door het bakken een mooie krokante korst. En de zoute smaak van deze gepekelde kaas vormt een mooi contrast met de zoete smaak van de aardbeien.



























Voor de salade
jonge bladsla of veldsla
500 gram groene asperges
2 sjalotten
handvol (ongezouten) pistachenoten
250 gram aardbeien
250 gram halloumi

Voor de mosterddressing
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels (vijgen) balsamico-azijn
1 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel acacia honing
snufje zeezout
gemalen roze peperkorrels

Snijd het onderste houterige deel van de asperges weg en snijd ze vervolgens in schuine stukken van zo'n 3 cm. Hussel de asperges door een beetje olijfolie, doe ze in een ovenschaal en bak ze in de oven in ongeveer een half uur gaar.
Maak de sjalotten schoon, halveer ze en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Snijd de aardbeien in plakjes.
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Snijd de halloumi in plakken van 1 cm dik, bestrijk ze met wat olijfolie en bak ze in een pan aan weerskanten goudbruin.
Verdeel de sla over vier borden of doe het in een grote schaal. Verdeel de overige ingrediënten erover en besprenkel de salade met de mosterddressing.