woensdag 4 juni 2014

Salade met aardbeien, groene asperges en halloumi


Onze tuin wordt steeds meer gedomineerd door wilde bloemen, kruiden en fruitplanten. Van gewone salie, tijm, dragon en bieslook tot ananassalie, chocolademunt en eetbare lupine. Onze laatste aanwinsten zijn een gele framboos en een Amerikaanse bosbes, die een mooi plekje bij de andere fruitplanten hebben gekregen.
Twee jaar geleden kochten we de Mara des Bois; een aardbeienras uit Frankrijk met een uitgesproken aroma dat doet denken aan de smaak van bosaardbeien, las ik op een website over dit ras. In Frankrijk worden ze als één van de lekkerste aardbeien beschouwd. Mara des Bois is een zogeheten doordrager, zodat je van juni tot oktober kunt genieten van deze relatief kleine vruchtjes.
Onze oogst is nooit heel groot, maar wel genoeg om steeds een aantal aardbeien ergens in te verwerken, zoals in deze salade met groene asperges, pistachenoten en halloumi; een witte kaas uit Cyprus die zeer geschikt is om te grillen of te bakken. De kaas smelt nauwelijks en krijgt door het bakken een mooie krokante korst. En de zoute smaak van deze gepekelde kaas vormt een mooi contrast met de zoete smaak van de aardbeien.



























Voor de salade
jonge bladsla of veldsla
500 gram groene asperges
2 sjalotten
handvol (ongezouten) pistachenoten
250 gram aardbeien
250 gram halloumi

Voor de mosterddressing
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels (vijgen) balsamico-azijn
1 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel acacia honing
snufje zeezout
gemalen roze peperkorrels

Snijd het onderste houterige deel van de asperges weg en snijd ze vervolgens in schuine stukken van zo'n 3 cm. Hussel de asperges door een beetje olijfolie, doe ze in een ovenschaal en bak ze in de oven in ongeveer een half uur gaar.
Maak de sjalotten schoon, halveer ze en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Snijd de aardbeien in plakjes.
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Snijd de halloumi in plakken van 1 cm dik, bestrijk ze met wat olijfolie en bak ze in een pan aan weerskanten goudbruin.
Verdeel de sla over vier borden of doe het in een grote schaal. Verdeel de overige ingrediënten erover en besprenkel de salade met de mosterddressing.





1 opmerking:

  1. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    BeantwoordenVerwijderen