maandag 30 december 2013

Zoete aardappelsoep met kokos, gember en harissa






Wie van Indiaas eten houdt zou beslist deze soep eens moeten maken. Waarschijnlijk is het de combinatie van kokos, gember en de scherpe harissa waardoor ik hierbij de associatie met het Indiase eten krijg, want zoete aardappel (bataat) komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en heeft naar mijn weten niks met de Indiase eetcultuur te maken. En harissa komt uit TunesiĆ« en wordt veelal in Noord-Afrikaanse landen bij de bereiding van diverse gerechten gebruikt.

Hoe dan ook, ik kreeg het recept van een trouwe blogvolger die het op haar beurt weer van internet geplukt had en naar eigen smaak aangepast heeft. De harissa is toegevoegd aan het oorspronkelijke recept, maar dat geeft wel net de pit die de soep nodig heeft. 
Ik heb zelf een halve theelepel harissa toegevoegd (anders sta ik in brand), maar voor echte 'diehards' op het gebied van pittig eten is dit natuurlijk niks. Voeg dus gerust wat meer van dat scherpe spul toe.




olijfolie
2 uien
3 tenen knoflook
500 gram zoete aardappel, geschild
2 theelepels geraspte verse gember
1 theelepel sereh (citroengras)
2 dl kokosmelk
1/2 theelepel harissa
1 liter bouillon
peper en zout

Snijd de uien en knoflook in stukken en fruit dit langzaam in de olijfolie. Voeg de stukken zoete aardappel en gember toe en fruit dit zo'n 10 minuten mee. Voeg de sereh toe en vervolgens de bouillon. Laat het geheel een kwartier zachtjes koken totdat de aardappel gaar is. Voeg de kokosmelk en harissa toe en pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zout, peper of harissa toe.





4 opmerkingen:

  1. ik ga het vanavond proberen (als er ergens in oostgroningen harissa te koop is)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anders maak je de harissa zelf. De link die ik geplaatst heb is van nrc koken. Daarin staat een recept van Janneke Vreugdenhil om zelf harissa te maken.
      Dit leek ons ook echt een soep voor jullie.

      Verwijderen
  2. de Harissa heb ik al weken in huis, maar gisteren heb ik pas de zoete aardappels gevonden (lastig hier in oost-groningen), dus het gaat nu eindelijk gebeuren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het werd mijn verjaardagssoep. Hij was heerlijk! (maar mijn ingewanden hebben het er wel moeilijk mee gehad)

    BeantwoordenVerwijderen