zondag 20 april 2014

Salade van geroosterde zoete aardappel en rucola


Op deze mooie eerste paasdag wil ik weer eens aandacht besteden aan mijn blog.  
Een tijdje geleden maakte ik deze salade van geroosterde zoete aardappel met rucola, linzen en cashewnoten. Een eenvoudig recept met weinig ingrediënten dat zowel lauwwarm als koud goed in de smaak viel. Het recept zag ik op Pinterest voorbij komen waar in plaats van linzen, wilde rijst door de salade gaat. Maar zowel wilde rijst als puy-linzen, die ik als alternatief had willen gebruiken, kon ik niet vinden. Ik heb nu groene linzen gebruikt en dat smaakt evengoed erg lekker.

De salade wordt op smaak gebracht met een knoflook-citroendressing.
Ik gebruik daar graag gerookte knoflook voor die we een keer op een fair kochten bij Het Kruidenhuisje. Gerookte knoflook is sowieso lang houdbaar, maar het smaakt ook heerlijk! En een bijkomend voordeel is je er geen lookadem aan overhoudt. Zo staat het tenminste ook op de website: extra smaak, lang houdbaar, geen lookadem. 
De nieuwe oogst gerookte knoflook is vanaf juli weer te koop.




Voor de salade
500 gram zoete aardappel, geschild
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel chilipoeder
peper en zout
75 gram rucola
200 gram gekookte linzen
(of 200 gram wilde rijst, gekookt)
flinke handvol cashewnoten 

Voor de dressing
4 eetlepels olijfolie
sap en rasp van 1 citroen
1 theelepel agavesiroop
2 tenen (gerookte) knoflook
snufje zout

Snijd de zoete aardappel in blokjes, meng dit met de olijfolie, chilipoeder, peper en zout en verdeel de stukjes over een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de stukjes in ongeveer 20-25 minuten in de oven op 200' C.
Meng alle ingrediënten voor de dressing met een staafmixer.
Haal de zoete aardappel uit de oven als de stukjes een goudbruin randje hebben.
Meng vervolgens alle ingrediënten voor de salade door elkaar en sprenkel de dressing erover.
De salade is zowel warm als koud te serveren.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen