zaterdag 27 oktober 2012

Walnoten-honingkoek

Ik kreeg laatst van Mrs. Bramley een recept van walnoten-honingkoek. Het recept is afkomstig van familie van Mrs. Bramley die een imkerij hebben en een tuin vol walnotenbomen. Zij maken deze koek dus grotendeels met eigen producten. Ik stel me ook zo voor dat ze het recept zelf bedacht hebben of dat het wellicht een oud familierecept is, maar mijn fantasie slaat soms snel op hol. Misschien hebben deze mensen niet eens een tuin vol walnotenbomen, maar slechts één of twee bomen en komt dit recept uit een standaard kookboekje. Maar zolang ik dat niet weet mag mijn fantasie wel een beetje meewerken.
Voor wie deze walnoten-honingkoek gaat maken: laat hem even één tot twee dagen staan alvorens ervan te proeven. Hij is dan zoveel lekkerder en completer. 



Voor de bodem
225 gram bloem
snufje zout
100 gram kristalsuiker
225 gram roomboter
1 ei
fijngeraspte schil van 1 citroen

Voor het sierlaagje 
175 gram boter
4 eetlepels honing
4 eetlepels kristalsuiker
175 gram donkerbruine basterdsuiker*
5 eetlepels slagroom
450 gram walnoten (gepeld)

* Ik kom er bij het uitschrijven van dit recept achter dat ik de donkerbruine basterdsuiker over het hoofd gezien heb. In de koek op de foto zit dit ingrediënt er dus niet in. Waarschijnlijk zal de toplaag er nog kleveriger door worden, maar ook behoorlijk zoeter.

Bekleed een bakplaat van 28 x 35 cm met bakpapier. 
Zeef de bloem en het zout boven een kom. Doe de suiker en boter erbij en wrijf het geheel door elkaar tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Meng het ei en de citroenschil erdoor.
Druk het mengsel in de bakplaat en zet het 10 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190' C (hete luchtoven op 180' C).
Haal het deeg uit de koelkast en prik er hier en daar in met een vork. Zet de bakplaat 15 minuten in het midden van de oven.

Verhit voor het sierlaagje de boter met de honing en suikers in een pan tot de boter gesmolten is. Breng het aan de kook en laat het zonder te roeren 2 minuten koken.
Neem de pan van het vuur en meng de slagroom en de walnoten erdoor. Schep dit mengsel over het deeg en bak de walnoten-honingkoek 25 minuten in het midden van de oven op 190' C.
Laat de koek volledig afkoelen en snijd ze in repen of vierkanten.


7 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er weer zalig uit, Manon! Toevallig staat bij mij vandaag karamelkoek met walnoten op het programma om morgen mijn collega's te trakteren. Volgende keer zal ik deze eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij had de topping van deze koek een walnoten-karameltopping moeten worden, als je bekijkt hoeveel suiker ik vergeten ben daarin te verwerken. Ik zal de koek binnenkort nog maar eens opnieuw maken, maar nu met alle ingrediënten erin. En bedenken wie dit keer de gelukkigen zijn om te mogen proeven.

      Verwijderen
  2. haha, ik heb gisteren een caramel-walnotentaart gebakken, maar deze ziet er ook heerlijk uit (leuk, dat potje honing van fruitbedrijf Notermans)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, leuk hè, dat potje honing. Ik kreeg het van mijn moeder met nog een potje appel-perenstroop erbij. Mogelijk is het ook familie, maar dan van zo'n zijtak.

      Verwijderen
  3. Manon
    Omdat ik de heerlijke walnoten taart al had geproefd op het werk, ben ik het ook zelf gaan maken.
    Een heerlijk recept hoe langer je wacht met smullen hoe lekkerder het wordt.
    Heb al menig stukje weggeven en een ieder is super enthousiast. Dus dankjewel voor de lekkernij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen dat je het zelf ook al gemaakt en uitgedeeld hebt. En ja, na een week zijn ze zowat op z'n lekkerst, vind ik.
      Ik zal de nieuwste foto's, van de koek mét de basterdsuiker, ook eens posten.

      Verwijderen
  4. Erg ongezond recept dit, dat je suiker en melk en bloem gebruikt. Beter is het het te vervangen voor een amandelmelk en kokosbloesemsuiker. En bloem voor boekweitmeel ofzo, gluten zijn zeer slecht voor de mens!!

    BeantwoordenVerwijderen