zondag 11 november 2012

Sweet potato chili

In Seasons Magazine van oktober 2012, in de bijlage Koken&Eten, stonden een aantal recepten van pompoen en zoete aardappel uit Noord-Amerika. Daar zijn ze blijkbaar dol op zoet en dus worden gerechten met pompoen en zoete aardappel daar ook geregeld gegeten. Net als gerechten met maïs overigens. 
Ik heb het oorspronkelijke recept omgetoverd tot een heerlijke vegetarische variant met iets meer paprika en met verse tomaten, maar vleesliefhebbers kunnen er natuurlijk hun eigen chili met vlees variant van maken. 

Het recept is voor vier personen, waarbij de zoete aardappel in de lengte doormidden gesneden wordt. De vier helften worden uitgehold en vervolgens gevuld met de chili. Zelf heb ik de aardappels heel gelaten en alleen de bovenkant opengesneden en uitgehold. Het gerecht is overigens prima in de oven op te warmen, hetgeen ik met dit gerecht later ook heb moeten doen.
In deze tijd van het jaar is het al zo vroeg donker dat ik 's middags dit gerecht ben gaan maken om het nog bij daglicht op de foto te krijgen. 


1 grote ui
2 rode puntparika's
1 eetlepel olijfolie
2 tenen knoflook
1 rode peper
2 tomaten
1 theelepel oregano
peper en zout
450 gram bonen
(bijvoorbeeld rode kidneybonen)
2 grote zoete aardappelen
1 bakje zure room
1 bosje koriander of peterselie

Verwarm de oven voor op 200' C. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel, wikkel ze in aluminiumfolie en zet ze drie kwartier tot een uur in de oven, afhankelijk van de grootte.
Snipper de ui en fruit dit in de olijfolie. Snijd de paprika en de rode peper in kleine stukjes, hak de knoflook fijn en voeg dit aan de ui toe. Bak het geheel op een hoog vuur gaar. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ook dit toe. Laat het geheel nog ongeveer twee minuten bakken. Voeg de bonen toe en breng de chili op smaak met peper, zout en oregano. 
Snijd de zoete aardappel in de lengte door en schep tweederde van het vruchtvlees eruit. Schep dit door de chili.
Verdeel de chili over de aardappel en garneer het gerecht met zure room en gehakte koriander of peterselie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten