zondag 26 augustus 2012

Mini aubergine cheesecakes


Verleden week maakte ik deze mini aubergine cheesecakes naar een recept van Caroline, die het op haar beurt weer van Ottolenghi heeft. Zou hij het ook weer ergens vandaan hebben of bedenkt die man echt alles zelf?
Hoe dan ook, deze aubergine cheesecakes smaakten heerlijk, al ging het bij de voorbereiding niet helemaal goed. Ik had bedacht allerlei kleine hapjes te maken, waaronder de verfrissende koude komkommersoep van Lies (van Lepeltje Liefde) en de cheesecake van Caroline (van Caroline's blog), maar dan in een muffinvorm. 
Het kwam vast door het tropische weer van die dag, maar ik vergat de vorm in te smeren of papieren cups erin te zetten. En ondanks een anti-aanbaklaag bleven ze mooi plakken. Nu was de zijrand nog wel los te snijden, maar met de onderkant is dat een ander verhaal. Vandaar dat ze nu op een geroosterd aubergineplakje liggen, dat als een soort schoteltje dient. Zo is er voor bijna alles wel weer een creatieve oplossing.

olijfolie
2 aubergines
zout en peper
150 gram feta
150 gram roomkaas
60 ml slagroom
3 eieren
150 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
2 eetlepels verse oregano*
3/4 theelepel za'atar (optioneel)

Snijd de aubergines in plakken van ruim 1 cm dik, besmeer ze met olijfolie, strooi en wat zout en peper over en rooster ze in de grillpan of in de oven zo'n 40 minuten op 190 graden.
Meng de feta, roomkaas, room, eieren en peper door elkaar tot het romig en dik is. Smeer een muffin vorm met 12 holtes in en verdeel het ei-kaasmengsel over de holtes. Vouw de aubergineplakjes tot een bloem en stop ze in het ei-kaasmengsel. Verdeel de gehalveerde tomaatjes erover en strooi er tot slot wat oregano over.
Bak de mini aubergine cheesecakes in ongeveer 30 minuten op 150 graden. Laat de cheesecakes iets afkoelen, haal ze uit de vorm en lef ze op een geroosterd aubergineplakje.
Meng de za'atar met 1 theelepel olijfolie en smeer dit over de cheesecakes. Kun je niet aan za'atar komen laat dit dan achterwege en besmeer de cheesecakes gewoon met wat olijfolie.

* In plaats van verse oregano kun je natuurlijk ook wat gedroogde nemen. Gebruik dan wel minder. Zelf heb ik gedroogde oregano uit Griekenland gebruikt om door de cheesecakes te doen en de bloesem van de verse oregano om er later overheen te strooien.

9 opmerkingen:

  1. Het ziet er weer super uit! En wat een goede oplossing! En je kon meteen je za'atar gebruiken. Je zou dit ook met van die kookringen kunnen doen. Ik gebruik meestal verse en gedroogde oregano. Ik heb wel eens gelezen dat oregano een van de weinige kruiden is, die gedroogd meer smaak hebben dan vers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kon inderdaad meteen de za'atar gebruiken en die is heerlijk. En gemengd met olijfolie is het ook heerlijk om stukken brood in te dopen.
      Zelf gebruik ik vaak de gedroogde oregano die ik uit Griekenland meeneem. Die is grover en gemengd met de bloemknopjes. Het kan maar zo zijn dat de gedroogde versie meer smaak heeft. Ik vind het in ieder geval wel opvallend dat op de Griekse salades altijd gedroogde oregano ligt.

      Verwijderen
  2. Zeker iets om uit te proberen! Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Miek.
      Ik las op je blog dat de muisjes nog steeds geen effect hebben. Misschien smaken ze dan toch te goed :)

      Verwijderen
  3. Ziet er goed uit! En wat gaaf, die verse oreganobloesem. Uit eigen tuin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, oregano uit eigen tuin. Het is heerlijk om een grote kruidentuin bij huis te hebben. Ik heb ook ooit geprobeerd om een minimoestuin aan te leggen, maar dat was niet zo'n succes, op de bieten en de courgettes na. Maar kruiden doen het bijna altijd heel goed, in ieder geval de winterharde kruiden.
      Door jou en een collega ben ik de laatste tijd wat in de ban van eetbare bloemen, vandaar dat ik deze oreganobloesem op de cheesecakes gedaan heb.
      Op Pinterest heb ik zelfs een board van edible flowers gemaakt.

      Verwijderen
    2. Heerlijk! Op mijn balkon heb ik ook vooral kruiden. Vooral omdat ik daar zo vaak en lang plezier van heb. Oregano heb ik nog nooit gekweekt. En wat betreft de eetbare bloemen vind ik de Oost-Indische kers echt een juweeltje. Vooral ook vanwege de smaak. Waar vind ik jou op pinterest? Ben benieuwd :)

      Verwijderen
    3. In de rechterzijkolom, boven de foto van de tomaatjes zie je het Pinterestlogo. Dat is tevens de link naar mijn boards. Ben jij daar nog niet te vinden?
      Ik kreeg een keer van vrienden een Oost-Indische kers, maar die kwam onder de bladluis te zitten. Dat is dan niet meer zo smakelijk. Maar ik wil het volgend jaar zeker weer een kans geven.

      Verwijderen
    4. Nou wil ik ook pinterest! Zie dat je ook nog een goede muzieksmaak hebt :)

      Luis op de Oost-Indische kers: ik ken het maar al te goed. Wist je dat deze plant ook bij de tips tegen luizen staat? Trekt alle luizen in de tuin naar zich toe, zodat andere planten er weinig last van hebben. Maar ja, ik wilde juist géén luizen op die plant. Eerste jaar had ik ze te dicht gezaaid, met als gevolg zwakke planten vol met luizen. Dit jaar maar 4 zaadjes in een grote bloempot gezaaid en dat ging al beter. Slechts op een plant zaten wat luizen. Meteen weggehaald en toen geen luis meer gezien :)

      Verwijderen