zondag 5 augustus 2012

Zondag in het zuiden


Het lijkt net een creatie van Rietveld, de foto met het rode luik, maar het is een oude vakwerkboerderij in Zuid-Limburg waar we twee weken geleden waren. Een lang weekend terug naar mijn roots met een grensoverschrijdend uitstapje naar België om bij Le Barbeau in Sippenaeken te kunnen eten.
Ik herinner me nog de zondagochtenden, als de zon schijnt en iedereen nog in diepe rust is. Heerlijk om er dan op uit te trekken en van de omgeving en het glooiende landschap te genieten. Dat zijn mooie momenten.
En het zat mee twee weken geleden: prachtig weer, kersentijd en bovendien de jaarlijkse St. Rosamarkt in Sibbe. Een mooie en gezellige markt met leuke oude spullen. In de verte hoorden we 'Zondag in het Zuiden' van Rowwen Hèze. Hoe toepasselijk.Het Sibberhuuske

Zoals op iedere markt altijd wel eetkramen te vinden zijn, zo is dat ook op de St. Rosamarkt. Eetkramen met dikke Luikse wafels (waffele) en dikke royaal gevulde pannenkoeken. Je ziet dit soort kramen vaak op markten in Zuid-Limburg. De pannenkoek op de foto is met gevuld met appel, maar ze had net zo goed met kersen gevuld kunnen zijn. Zeker omdat het een kersenstreek is en juli de kersentijd.
Ik herinner me de tijd ook nog dat mijn opa en oma stapels gevulde pannenkoeken bakten en het hele huis doordrongen was van een zoete geur. Warm zijn de pannenkoeken het lekkerst, maar ook koud smaken ze goed, al dan niet met een laagje appelstroop erop. Als kind aten wij de pannenkoek vooral tussendoor, eigenlijk als we uit school kwamen. Gewoon een paar achter elkaar. Daar zou ik nu toch niet meer aan moeten denken.
Op de site van Veldeke is meer te lezen over oud Limburgse gerechten.

Keersekook
(kersenpannenkoek)

500 gram bloem
5 dl melk
20 gram verse gist
een paar lepels suiker
2 eieren
beetje zout
boter of vet
kleine zwarte kersen (of ander fruit)

Doe de bloem in een kom. Maak de melk lauwwarm. Doe een beetje van de melk bij de gist en roer dat uit tot een papje. Splits de eieren in dooier en wit. Maak een kuiltje in de bloem. Giet in het kuiltje de aangemaakte gist, de suiker en de eierdooiers. Voeg een gedeelte van de melk toe en roer het beslag glad. Voeg de rest van de melk erbij. Klop de eiwitten stijf en schep dit door het beslag. Laat het afgedekt op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Maak een flinke klont boter warm in de koekenpan en giet er een lepel beslag in. Strooi de kersen of ander fruit daarop en duw ze in het beslag. Bak de pannenkoek langzaam tot de bovenkant droog is. Keer hem om en bak de tweede kant.

Recept: Netty Engels Geurts
Deze heerlijke Regina kersen kochten we onderweg bij een van de vele kersentelers die je tegenkomt. We zijn vervolgens naar het mooie Epen gereden om ze op te eten. Het waren de lekkerste kersen die ik in jaren weer geproefd heb. 

Wordt vervolgd.


2 opmerkingen: