donderdag 2 augustus 2012

Brownies met macadamia's en witte chocolade



Ik citeer even uit 'Het kookboek' van Ottolenghi: "Het basisprincipe voor goed geslaagde brownies is de juiste baktijd. Er is niets erger dan een brownie die tot cake is gebakken. Dat is zelfs erger dan taai vlees" (Ai, mijn double chocolate brownies waren wel wat tot cake gebakken, maar die waren dan ook weer nodig voor de trifle en dan mag het).
Deze brownies met macadamia's en witte chocolade uit 'Het kookboek' van Ottolenghi zijn in ieder geval behoorlijk compact, zoals een brownie volgens kenners hoort te zijn.
De eerste persoon die mocht testen was een chefkok, die geheel toevallig in de keuken stond. Echt, hij kwam voor iets anders, zag de brownies en was verleid (althans, dat maak ik er nu van). 
En hopelijk ga ik meer mensen blij maken met deze brownies. Zoals R, een trouwe volger die geregeld één van mijn recepten maakt en soms met bijzondere verhalen komt. Of G, die mijn rocky roads en aardbeienbonbons zo onweerstaanbaar lekker vindt, dat hij het allemaal zelf opeet. Of I, die het liefst banketbakker had willen worden en deze traktatie zeker zal waarderen. 
Inmiddels weten de meeste mensen die mijn blog lezen dat ik een recept nooit van a tot z opvolg. Dat heb ik nu dus wel gedaan. 



200 gram boter
300 gram pure chocolade
2 eieren
220 gram suiker
1 theelepel vanille-essence
280 gram bloem
1/2 theelepel zout

200 gram macadamia's
200 gram witte chocolade, in stukjes
2 theelepels instantkoffie

Smelt de boter met de chocolade au-bain-marie of in een pan met een dikke bodem.
Klop de eieren, suiker en vanille-essence los, spatel het chocolademengsel erdoor en vervolgens de gezeefde bloem en het zout.
Meng de noten en witte chocolade door het beslag.
Bekleed een vorm van 22x22 cm met bakpapier, giet het beslag erin en bak de brownies op 170 graden in 25 minuten gaar.

"Controleer de brownies door er een spies in te steken. Deze moet er bedekt met heel veel vochtig kruim uitkomen, maar het moet niet lijken op de natte beslagmix. Het moet dikker zijn en steviger aanvoelen". (Yotam Ottolenghi)




En heb je geen zin om in de keuken te staan en zelf brownies te bakken, dan bestel je ze toch gewoon.
Niet bij mij hoor, maar bij Brownies per Post.

7 opmerkingen:

  1. Ze zien er super uit, maar ik ben toch wel erg benieuwd wat je er zelf van vond?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Machtig lekker, wordt hier geroepen. Zie het maar als twee losse woorden, machtig en lekker. Wat ik bijzonder aan deze brownies vind is de licht zoute smaak van de macadamia's. Heel subtiel, maar wel aanwezig. Maar ik kan niet zeggen dat ik een compacte brownie nu zoveel lekkerder vind dan een brownie die wat meer een cake-structuur heeft.
      Heb jij deze brownies al eens gemaakt en wat vind jij ervan?

      Verwijderen
  2. Nee, ik heb deze nog niet gemaakt. Ik heb wel eens brownies met dulce de leche van David Lebovitc gemaakt, die waren goddelijk (staan ook op mijn blog). En ook eens een recept van Jamie, brownies die hij in zijn restaurant "Fifteen" serveert, ik geloof dat ze ook in een van zijn boeken staan. Die waren ook erg goed. Ik houd er niet van als ze te lang gebakken zijn en cakerig worden, dus waarschijnlijk vind ik ze wel erg lekker. Ik heb vorige week de meringues met rozenwater en pistachenootjes van Ottolenghi gemaakt (uit Het Kookboek). Die waren niet zo mooi geworden (dus niet op mijn blog), maar die waren erg lekker. ik ga ze nog eens maken.
    Fijne avond, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker lekker!! En erg leuk ingepakt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien herken je het wel als blogger, maar het komt steeds vaker voor dat mijn blog ter sprake komt en er naar de url gevraagd wordt. En ik maar schrijven. Vandaar dat ik nu maar kaartjes gemaakt heb die ik kan geven. Het hangt ook wel leuk aan zo'n homemade cadeautje.

      Verwijderen
  4. Ik vond het verrukkelijk! En inderdaad, het ziet er zo ook nog eens prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik krijg al honger als ik ernaar kijk! :)

    BeantwoordenVerwijderen