maandag 18 juni 2012

Spaanse gazpacho


Veertien jaar geleden zaten mijn zus en ik in de zinderende hitte op een terras in Sevilla te genieten van gazpacho. Geen slap aftreksel van een soort koude tomatensoep, maar een heerlijk zomers gerecht dat qua smaak nog het meest doet denken aan een frisse salade. 
Mocht je gazpacho gaan maken, zorg dan gewoon voor lekkere verse ingrediënten. En voor minimaal 30 graden buiten. Serveer de soep goed koud en zet kommetjes met het garnituur erbij op tafel. Dat maakt het net wat meer af.
Ik heb de soep zelf in kleine glaasjes geserveerd. Het recept is in dat geval voor acht personen. 
Voor deze gazpacho heb ik gebruik gemaakt van de recepten van Jamie Oliver en Gartine (uit het kookboek 'zoete en hartige heerlijkheden'). 




Voor de soep
250 gram oud witbrood
4-6 tomaten (eventueel gepeld)
1 zoete puntpaprika (eventueel gegrild)
1 kleine komkommer
1 teentje knoflook
1 dl olijfolie
1 eetlepel rodewijnazijn
zout en peper

Voor het garnituur
stukjes paprika, komkommer, lente-ui of rode ui, gekookt ei, tomaat, verse tuinkruiden

Doe het brood in een kom, giet er 1 dl water over en laat het zo'n 10 minuten weken. Snijd de tomaten, paprika en komkommer in stukken. Doe dit samen met de knoflook bij het brood. Schenk de olijfolie en azijn erbij en hak alles met een staafmixer of in een blender tot een dikke soep. Voeg wat water toe tot de soep de gewenste dikte heeft en breng hem op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho afgedekt in de koelkast tot hij goed koud is.
Verdeel de soep over vier kommen of acht glaasjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en garneer de soep met het garnituur. Of zoals ik al zei, zet het garnituur erbij en laat ieder zelf iets op z'n soep doen.


11 opmerkingen:

  1. Mooie foto's, ziet er heerlijk uit Manon!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk idee met dat aparte garnituur! Dank voor deze geweldige tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lekker maar volgens mij is Jamie de groene peper vergeten.Er moet toch een beetje pit in zitten :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar je moet door die groene peper ook weer niet te verhit raken met tropische dagen :)
      Toch zal ik een volgende keer eens een pepertje in de gazpacho verwerken. Bedankt voor de tip.

      Verwijderen
    2. Lijkt me heerlijk met de temperatuur hier in Turkije. Ik ga het zeker een keer maken.

      Verwijderen
  4. Heerlijk! Al meerdere keren gemaakt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor hoeveel glaasjes is dat

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moet de komkommer geschild worden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik
      Schil ze altijd voor in
      De soep zelf . Is beetje hoe je zelf wilt denk ik me. Als decoratie kan je evt wel aanlaten

      Verwijderen
  7. Wat is het natte brood voor

    BeantwoordenVerwijderen