maandag 4 juni 2012

Eton Mess met rabarber


Eton Mess, een bekend gerecht uit Berkshire. Daar staat King's College of Our Lady of Eton besides Wyndsor, oftewel Eton College. Oorspronkelijk wordt Eton Mess gemaakt van aardbeien of bananen gemengd met ijs of slagroom. Tegenwoordig is het een mix van aardbeien met slagroom en stukjes meringue, waarbij de aardbeien vaak vooraf nog in port, kirsch of een bessenlikeur gemarineerd worden.
Maar Eton Mess kan natuurlijk ook met ander fruit gemaakt worden, zoals met rabarber. 

Er staat overigens veel geschreven over Eton Mess. Het zou traditioneel op 4 juni tijdens de jaarlijkse picknick op de (cricket)speelvelden van Eton College geserveerd worden. Of was het nu toch op de laatste woensdag van mei? En die picknick had weer te maken met een jaarlijkse prijsuitreiking. Maar was dat de prijsuitreiking van de jaarlijkse cricketwedstrijd tegen Winchester College of de prijsuitreiking voor goed gedrag en uitmuntende prestaties? 
Hoe dan ook, het is een eenvoudig en smakelijk zomertoetje. Voor het gemak zou je kant-en-klare meringues kunnen kopen, maar zelfgemaakt zijn ze wel lekkerder. 


Voor de meringue
2 eiwitten
100 gram suiker

Voor de rabarbercompote
een halve kilo rabarber
50 gram suiker

En verder
2,5 dl slagroom
1 eetlepel suiker

Klop de eiwitten stijf, zodat ze in dikke vlokken aan de garde blijven hangen. Klop de suiker er in gedeelten door. Schep het eiwit in hoopjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze op 140 graden in ongeveer een uur. Eigenlijk is het meer uitdrogen dan bakken en hoe langer ze in de oven staan, des te droger de meringue wordt. Hou je dus van een taaie binnenkant (wat marshmallow-achtig), dan zou je de meringue wat korter in de oven moeten doen. Zo'n drie kwartier.
Maak de rabarber schoon, snijd de stengels in stukken van ongeveer 2 cm en zet ze met de suiker en eventueel een beetje water op een laag vuurtje. Laat de rabarber zachtjes koken tot het gaar is, maar zorg dat niet alles tot moes gekookt is.
Klop de slagroom met de suiker stijf.
Meng de rabarber met de slagroom en stukken verbrokkelde meringue door elkaar. Je kunt er een 'mess' van maken, maar je kunt de ingrediënten ook subtiel door elkaar mengen. Dat laatste heeft mijn voorkeur.

Foto: http://sartoriallyinclined.blogspot.nl/

In september 2012 komt The Eton Cookbook uit, met daarin natuurlijk ook het recept voor Eton Mess.


3 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel lekker met de rabarber erbij, fris en origineel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maak eigenlijk nooit meringues omdat ik ze zo mierzoet vind, maar op deze manier met rabarbercompote lijkt het me heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik snap wat je bedoelt Lies. Meringues zijn gewoon mierzoet en ik zou al een hele zoete bui moeten hebben wil ik ze zo eten. Maar bij het zure van de rabarber is een beetje mierzoet juist lekker. En er gewoon niet teveel van gebruiken, zodat alle smaken wat in evenwicht zijn. Maar ook dat is weer heel persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen