dinsdag 7 februari 2012

Wintergroenten en croûteUit het kookboek 'vergeten groenten' van Keda Black haalde ik dit recept voor wintergroenten 'en croûte', wat zoiets betekent als wintergroenten onder een warm dekentje (een deksel dus). In het boek staat het gerecht omschreven als 'vergeten groenten en croûte', maar om wortels en aardappels nu onder vergeten groenten te scharen gaat me toch te ver. Zelfs de pastinaak heeft een dusdanige rentree gemaakt, dat ook die groente al bijna geen vergeten groente meer is. 
Een paar jaar geleden bezocht ik in Appelscha het culinair historisch kookmuseum 'De Vleer'. Met veel passie en enthousiasme werden we rondgeleid en kregen we uitleg over oude groenterassen. Ik heb nooit geweten dat zelfs de wortel van origine een knolvormige groente is. Later zijn ze zo gekweekt dat ze peenvormig werden, zo heb ik het althans begrepen. Zo'n wortelknol noem ik nou vergeten groente. En zo zijn er natuurlijk nog wel meer.
Maar hoe dan ook is dit een lekker verwarmend gerecht voor deze koude dagen. 

Ranonkel


 Voor het korstdeeg
200 gram bloem
snufje zout
100 gram boter
4 eetlepels water

Voor de groentestoof
1-1,5 kilo knol- en wortelgroenten, schoongemaakt
(pastinaak, wortels, raapjes, aardappels, enz.)
1 ui
2 sjalotten
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 blik gepelde tomaten
2 dl water
peper en zout
tijm
100 gram geraspte kaas (naar keuze)

Meng voor het korstdeeg bloem, zout en boter tot een kruimelig geheel. Voeg 4 eetlepels water toe, kneed het deeg tot een samenhangend geheel en laat het minimaal een half uur rusten.
Snijd de groenten in stukken. Snijd de ui, sjalotten en knoflook fijn en fruit dit in de olijfolie. Voeg de groenten toe en vervolgens de gepelde tomaten, de tijm, peper, zout en geleidelijk aan het water. Laat de groenten langzaam gaar stoven. 
Rol het korstdeeg uit tot een dunne lap.
Doe de groenten in een ovenschaal, strooi de kaas erover en dek het geheel af met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg en maak hier eventueel een decoratieve rand van. Maak nog enkele inkepingen in het deeg om de stoom te laten ontsnappen en zet de ovenschaal ongeveer drie kwartier in de oven op 200 graden.Ranonkel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten