dinsdag 15 mei 2012

Fluffy pie met zoete aardappel, salie en geitenkaas


In het kookboek Homemade Winter van Yvette van Boven staat een basisrecept voor fluffy pie. Ik heb zo mijn voorstellingen bij het woord 'fluffy', maar ik heb eigenlijk geen idee wat er nou precies mee bedoeld wordt. Het klinkt alleen geweldig lekker. Fluffy. Lobbig, stel ik me voor. En dan met zoete aardappel, salie en geitenkaas (dat komt weer van mezelf). 
Voor het basisrecept gebruikt Yvette Frans korstdeeg en een eimengsel met relatief veel room in verhouding tot het ei. De taartjes worden daardoor romiger. Voor de vulling laat ze de kok zelf een creatieve combinatie bedenken, want je kunt natuurlijk alle kanten op met een hartige taart. Ze geeft in haar kookboek overigens wel suggesties, maar het is juist zo leuk om te kijken wat je nog in huis hebt.
Ik was altijd gewend om voor een hartige taart bladerdeeg of croissantdeeg te gebruiken, maar de laatste tijd maak ik toch steeds vaker zelf dit korstdeeg. Niet zozeer dat het lekkerder is, maar het is eerder anders. En variatie in de keuken en in hartige taarten is natuurlijk niet verkeerd. Misschien dat ik een volgende keer nog wat gehakte kruiden door het deeg kneed.


Voor het korstdeeg
300 gram (spelt)bloem
150 gram boter
zout
1 eidooier
4 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling
2 eieren
250 ml room
peper, zout, nootmuskaat

1 grote zoete aardappel
zachte geitenkaas
olijfolie
bosui
salieblaadjes 

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en laat het deeg afgedekt in de koelkast minimaal een half uur rusten. 
Snijd de aardappel in plakken van een centimeter dik, bestrijk ze met olijfolie en laat ze een half uur in de oven garen op 180 graden.
Vet een bakvorm van 24 centimeter doorsnee, of meerdere kleine vormen, goed in. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed hiermee de vorm. 
Klop de eieren met de room en voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
Verdeel stukken zoeten aardappel, ringetjes bosui, geitenkaas en gehakte salie op het deeg en giet het roommengsel erop.
Bak de pie in zo'n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar. 
Ik heb voor de kleinere pies dezelfde baktijd gebruikt.

Overigens kwam ik erachter dat ik ben vergeten om de eidooier door het deeg te doen. Maar zonder eidooier wil het ook prima.

De fluffy pies met zoete aardappel, salie en geitenkaas smaken lekker met een salade van rucola en noten.



5 opmerkingen:

  1. Het zier er weer schitterend uit Manon! Misschien zijn gehakte hazelnoten ook lekker door het deeg?
    Wij zijn hier gek op zoete aardappel, ik zal het ook eens maken!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het voordeel van dit deeg is dat je er inderdaad van alles door kunt kneden. Hazelnoten lijken me heerlijk. Bedankt voor de tip!
      Groeten, Manon

      Verwijderen
  2. De taartjes zien er prachtig uit! Origineel ook met zoete aardappel.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De taartjes geprobeerd en ze waren heerlijk, thanks weer

    BeantwoordenVerwijderen