woensdag 9 mei 2012

Aardbeienbonbons (met roze peper)



Het is voor het eerst dat ik meedoe aan het Foodblogevent. Ik had de site wel al eens bekeken, maar daar bleef het dan ook bij. Nu Caroline het onderwerp mocht bedenken en ze mij vroeg of ik eraan mee wilde doen, ben ik toch overstag gegaan. Met aardbeienbonbons, gezien het onderwerp 'aardbeien'. Een harde wener aardbeienvlaai met crème légère was ook een optie geweest, maar soms gaat het praktische aspect in de keuken toch voor. Bonbons zijn nu eenmaal langer houdbaar en gemakkelijker uit te delen. De aardbeienvlaai maak ik wel een andere keer.
Het recept voor deze aardbeienbonbons is een variant op de frambozenbonbons van Kees Raat (Unlimited Delicious). Als je eenmaal een goede basis voor verschillende bonbonvullingen hebt is het ook gemakkelijk om daar kleine wijzigingen in aan te brengen. Bijvoorbeeld door wat roze peper toe te voegen, wat immers een goede combinatie is bij rood fruit. 
Ik ben absoluut geen chocolatier, al zou ik dat wel graag willen zijn. Mijn bonbons zitten dus niet strak in het pak, maar zien er wat homemade uit. De smaak daarentegen is er gelukkig niet minder om.






Voor ongeveer 50 bonbons


200 gram aardbeien
1 eetlepel citroensap
350 gram witte chocolade
25 gram roomboter

pure chocolade om door te halen
roze peperkorrels

Maak de aardbeien schoon en pureer ze met een staafmixer of in de blender. Breng de gepureerde aardbeien met het citroensap aan de kook en laat ze op een laag vuurtje tot de helft indikken. Voeg de gehakte chocolade toe en roer dit tot het een homogene massa is. Roer de boter erdoor.
Bekleed een vierkante vorm (20x20) met vetvrij papier en giet het aardbei-chocolademengsel erin. Laat de vulling volledig afkoelen. Bestrijk de vulling met getempereerde* chocolade en laat dit hard worden.
Haal de vulling uit de vorm en snijd er met een scherp mes blokjes van. Als de vulling te zacht is, leg het dan even een kwartier in de vriezer.
Smelt de chocolade au bain marie en haal de bonbons een voor een door de chocolade. Laat ze op een rooster of op vetvrij papier afkoelen.
Het is erg lekker om op iedere bonbon een roze peperkorrel te leggen, net voordat de chocolade hard is geworden. Je zou ook wat gemalen (witte) peper door de aarbeienvulling kunnen doen (twee keer draaien met de pepermolen zou voldoende moeten zijn), maar dit roze peperkorreltje op de bonbon heeft mijn voorkeur.

* Om de juiste glans, hardheid en structuur van chocolade te krijgen, moet deze getempereerd worden. Smelt daarvoor de chocolade au bain marie tot maximaal 45 graden. Voeg vervolgens beetje bij beetje stukjes chocolade toe en laat de chocolade afkoelen tot 32 graden. Roer de chocolade goed door tot het een homogene massa is.

Ik heb een thermometer in huis en een poging gewaagd. Ik vind het best zo. Dan maar wat minder glanzend.

Lijkt je dit bonbon maken nu allemaal teveel werk (maar wel lekker) dan zou je ook bestaande chocoladecups kunnen nemen en die met wat verkuimelde koek of cake en vervolgens de aardbeiencrème kunnen vullen. Leg er nog een aardbei op en je hebt een mooie 'petit fours'.
Vergeet niet om wat likeur over de koek te doen, maar natuurlijk alleen als je daarvan houdt.




4 opmerkingen:

  1. Wat een orgineel recept! Bedankt voor je inzending, ga het vanavond posten.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die zien er prachtig uit, en wat een schattig pepertje. Ik was diep onder de indruk van de getempereerde chocola, en moest erg lachen toen ik je laatste opmerking las over dit onderwerp. Het lijkt ons inderdaad erg veel werk, maar bonbons van kant en klare cups is niet leuk. Wie weet gaan we het eens proberen want we houden erg van bonbons. Waar haal je trouwens die pepertjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die roze pepertjes, wat bij nader onderzoek geen echte pepertjes blijken te zijn, heb ik op de markt in Frankrijk gekocht. Daar heb je wat aan hè? Jammer dat Kruiden en Keramiek in Groningen niet meer bestaat, want die hadden het vast gehad. Je zou de besjes (want dat zijn ze eigenlijk) uit de vierseizoenenpeper kunnen halen. Ze laten zich toch al moeilijk malen.
      Wat die getempereerde chocolade betreft; ik ben toch meer van het gemakkelijke, maar wel van het zelfgemaakte en pure ingrediënten, voor zover mogelijk. Vandaar dat ik normaliter een laagje van het een of ander (cacao, schaafsel, kokos, enz.) over de bonbon strooi, waardoor het niet uitmaakt dat de bonbon niet glanst. Je ziet het immers niet. Dit keer wilde ik het eens anders, maar met vijftig bonbons kom je daar ook al snel op terug als je geen professionele apparatuur hebt. De chocolade is namelijk na zowat drie bonbons alweer afgekoeld.

      Verwijderen
  3. heb deze net gemaakt alleen vind ik dat de witte chocolade echt overheerst en dat je weinig aardbei proeft :/ maar ga eens proberen minder chocolade te gebruiken voor mezelf dan want iedereen hier vind ze super lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen