dinsdag 21 februari 2012

Noten-vijgen-cranberrie-speltbrood



Dit noten-vijgen-cranberrie-speltbrood is robuust, zwaar en royaal gevuld met grote stukken vijg en veel noten. 
Voor dit brood heb ik hetzelfde recept gebruikt dat ik ook bij de rozijnen-speltbroodjes gebruikt heb. Het enige verschil is, buiten de noten-vruchtenmix, dat ik bij dit brood appelstroop door het deeg gedaan heb en iets minder boter gebruikt heb. En ik heb bij dit brood volkorenspelt gebruikt, maar meer omdat ik dat nog in huis had. 
Zelf vind ik het lekker om het brood met boter en appelstroop te eten, maar ook met alleen boter is het smakelijk (en voedzaam). Ideaal als ontbijt.



500 gram volkorenspelt
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
3 dl lauwwarm water
25 gram gesmolten boter
50 gram appelstroop
1/4 theelepel zout
500 gram noten, vijgen, cranberries

Meng de gist met de suiker en 1/2 dl van het water. Laat het mengsel ongeveer een kwartier staan, zodat de gist gaat werken. Meng het zout door het meel. Verwarm de appelstroop. Maak een kuiltje in het midden van het meel en doe daar de gesmolten boter, de appelstroop, het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in. Meng alles door elkaar en kneed het deeg zo'n 10-15 minuten tot een soepel en elastisch geheel.
Laat het deeg afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is. 
Snijd de vijgen in vieren.
Kneed het deeg opnieuw goed door en meng de noten, vijgen en cranberries erdoor. Bekleed een broodblik met bakpapier of smeer het blik met wat boter in. Vorm het deeg tot een langwerpige rol en leg dit in het bakblik. Laat het deeg afgedekt op een warme plek weer rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210 graden en bak het brood in 35-45 minuten goudbruin.



12 opmerkingen:

  1. Wouw, wat ziet dat er weer geweldig uit! Ik ga dit weekend proberen je andere speltbroodjes te bakken. Als dat lukt, wil deze ook proberen. Eerst speltmeel proberen te kopen, is mij nog niet gelukt in reformwinkels. Ik begrijp dat je speltmeel en speltbloem hebt. Is speltmeel licht volkoren en speltbloem volkoren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me heerlijk! Ik ga het binnenkort zeker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Caroline, bloem is de term die gebruikt wordt voor gezeefd meel. Dat geldt zowel voor tarwemeel als voor speltmeel. Speltbloem is dus alles behalve volkoren, omdat de vezels eruit gezeefd zijn.
    Succes met de broodjes!
    @ Hannie, dank voor je reactie. Het blijft leuk om andere mensen te inspireren (en andersom natuurlijk).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er weer geweldig uit, heb nu bij een molen(Windotter) volkoren speltmeel gekocht om te uit te proberen. Dus deze week moet het er maar eens van komen.
    Ik las dat je soms ook problemen hebt met rijzen van het deeg, ik heb het soms ook en kom er niet echt achter wat het is, soms overkwam het me bij het maken van Panetone(zie m'n blog), dan had ik wel eens het gevoel dat het met de extra ingrediënten te maken had, zoals dadels abrikozen, citroenschil, anijs etc, wellicht dat een van die producten met iets behandeld was.
    Ik gebruik altijd verse gist en inderdaad een beetje suiker als katalysator, dat werkt meestal goed.
    Heb begrepen dat het gist nooit direct met zout in aanraking mag komen, maar ja het blijft een teer chemisch proces dat snel verstoord raakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Eric,
      Toevallig heb ook ik laatst bij een molen speltmeel (bloem en volkoren) gekocht. Ik kan dus weer vooruit. Ik heb in het verleden een keer meegemaakt dat het deeg niet wilde rijzen, maar de laatste tijd gaat dat gelukkig zonder problemen. Ik begreep trouwens van de molenaar dat het niet uitmaakt of je verse gist of gedroogde gist gebruikt. Aangezien de gedroogde versie makkelijker en vooral langer houdbaar is, gebruik ik die, maar ik moet toegeven dat 'vers' gevoelsmatig wel anders is. Ik weet nu in ieder geval waar ik verse gist kan kopen, want dat was een beetje het probleem.
      Ik zal op je blog het recept van de Panetone eens bekijken.

      Verwijderen
  5. Hoi Manon,
    Het is gelukt, heb een notenbroodje gebakken van half spelt en half waldkornmeel...beetje gerommeld en grofweg jouw tijden aangehouden...nog geen tijd gehad om het op m'n blog te zetten., maar het smaakte heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Eric,
      Fijn dat het gelukt is. Nog fijner dat het ook smaakte, want daar is het ons uiteindelijk toch om te doen.

      Verwijderen
  6. Hoi Manon,

    Ik vond je blog via Caroline's blog. Je hebt hier al een interessante verzameling recepten staan...met bovendien hele mooie fotootjes! Je gaat mij hier dus nog wel tegenkomen, ik ben je nieuwe volger :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marian,
      Welkom in de keuken! Ik las inderdaad op Caroline's blog dat ze mijn blog tipte. Leuk hoor! Ik hoop dat de recepten je kunnen inspireren.
      Groeten, Manon

      Verwijderen
  7. Ha Manon,

    Via Caroline kwam ik op je site terecht. Wat maak je mooie foto's en wat zien je recepten er heerlijk uit! Dit rozijnenbrood wil ik zeker proberen. Na een cursus (bij Levine) ben ik ook enthousiast geworden over brood bakken. Helaas ging ik het vandaag bij mijn eerste 'thuisbrood' al mis. Na het lezen van jouw recept, heb ik in ieder geval weer de moed om het nog eens te proberen.

    Groeten, Femke (Smaakmaakster.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Femke,
      Dank je voor het compliment.
      Wat dat brood bakken betreft; als ik jouw dertig uitdagingen bekijk, dan heb je toch zeker de moed om nog eens opnieuw aan het brood bakken te gaan. Nu bakt Levine volgens mij wel hele bijzondere broden. Mijn recepten zijn wat meer 'basic'.
      Ik zag op de website van Junglefrog dat ze workshops foodfotografie geven voor bloggers. Het is voor mij een heel eind reizen, anders had ik me zeker ingeschreven. Ik zou nog wel wat kneepjes willen leren.
      http://www.junglefrog.com/sworkshop-styling-en-fotografie-voor-bloggers/

      Verwijderen
  8. Ik heb het brood vanochtend gebakken en net het eerste sneetje geproefd, heerlijk!! Ik heb wel volkoren tarwemeel gebruikt ipv speltmeel en kreeg een stevig maar toch luchtig broodje, precies goed!
    Mijn complimenten voor de mooie foto's en leuke recepten en achtergrondverhalen/info op deze website. Ik heb al een aantal recepten opgeslagen om te gaan proberen. Morgen staan de Griekse courgette koekjes op het menu!

    BeantwoordenVerwijderen