woensdag 21 december 2011

Double chocolate brownies



Ik kan nooit kiezen tussen al die verschillende recepten voor brownies. Vooral over de hoeveelheid bloem en eieren zit ik altijd wat te dubben. Het mag voor mij wel een beetje chewy zijn, maar ook weer niet te compact. Een ganachelaag op de brownies lijkt me trouwens ook erg lekker. Ik zou in staat zijn om diverse variaties te maken en die naast elkaar te proeven en te beoordelen, maar voor vandaag heb ik dat toch maar niet gedaan. Misschien dient zich ooit een testpanel aan.
Voor deze double chocolate brownies heb ik vier recepten (van gerenomeerde topkoks) naast elkaar gelegd en daar weer zoiets als het gemiddelde uit genomen. In ieder geval wat de eieren betreft.
En ik heb gekozen voor relatief veel chocolade en een hoog cacaogehalte. De smaak is behoorlijk intens, maar voor echte chocoholics geen probleem. 
De chocolade met het cacaogehalte van 72% is uiteraard te vervangen voor minder pure chocolade en eventueel een gedeelte melkchocolade.



150 gram roomboter
200 gram pure chocolade 
3 eieren
150 gram suiker
1 theelepel vanille-extract
100 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
50 gram cacao
snufje zout

Smelt de boter met 100 gram van de chocolade. Hak de andere 100 gram chocolade in stukjes.
Mix de eieren met de suiker en vanille-extract. Voeg de gesmolten boter met chocolade langzaam toe. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe.
Bekleed een vierkant bakblik (20x20 cm) met bakpapier en schep het beslag erin.
Bak de brownies in een voorverwarmde oven op 180 graden in 25-30 minuten gaar.




Snijd de brownies in stukken. Voor deze tijd van het jaar is het mooi om er een waas poedersuiker over te strooien, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een deel van deze brownies ga ik gebruiken voor de chocoladetrifle met sinaasappel.




3 opmerkingen:

  1. Ze zien er heerlijk uit en je hebt prachtige foto's gemaakt! Je trifle zal vast heerlijk smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De trifle smaakte inderdaad heerlijk, maar de brownies ook.
    Ik heb nog een recept voor 'chocolade dwaasheid' waar de brownies het ook prima in zullen doen. Volgens mij komt het recept uit het kookboek(je) 'Uit een glaasje', maar zeker weten doe ik dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook voor jou en je familie het allerbeste voor 20012! groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen