vrijdag 16 december 2011

Chocoladetrifle met sinaasappelMensen die mij kennen weten dat ik helemaal niet zo van toetjes houd. Toch zijn er een paar zoete afsluiters die ik niet snel zal overslaan. Eén daarvan is de trifle. 
De eerste keer dat ik met dit nagerecht kennis mocht maken was in Wales. Ik herinner me vooral de transformatie van een prachtig gevulde glazen schaal met lagen cake, fruit, custard en geslagen room naar een door elkaar gemengd prakje dat ik mocht proeven. De smaak was goddelijk. 
En het grote voordeel van een trifle is dat je het in een grote schaal kunt serveren en zoveel of zo weinig kunt nemen als je zelf wilt.


Deze chocoladetrifle met sinaasappel maakte ik verleden jaar voor het eerst en het was meteen een succes. Eigenlijk is deze combinatie uit nood ontstaan. Ik had frambozen nodig, maar in de winter zijn die belachelijk duur en ook niet echt passend bij het seizoen. En omdat ik ook nergens aan een chocoladecake kon komen (het moest vast zo zijn), heb ik zelf brownies gebakken. Een echte aanrader. Het wordt er allemaal nog smeuïger van. De combinatie chocolade met sinaasappel spreekt voor zich, dacht ik zo.


een paar plakken chocoladecake of brownies
50-75 ml Cointreau of Grand Marnier
3 sinaasappels
50 gram suiker
250 gram mascarpone
amandelschaafsel

Pers 1 sinaasappel uit en kook het sap met de suiker tot ongeveer tweederde in. Laat de siroop vervolgens afkoelen. 
Schil de overige twee sinaasappels, verwijder zoveel mogelijk de taaie velletjes en snijd de sinaasappelpartjes in stukken. Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
Meng de afgekoelde sinaasappelsiroop door de mascarpone.
Bedek de bodem van een schaal met plakken chocoladecake of brownies en besprenkel dit met Cointreau of Grand Marnier. Verdeel de sinaasappelstukjes erover en dek dit vervolgens af met de mascarpone. 
Strooi tot slot het amandelschaafsel over de mascarpone. 
Chocoladekrullen of zilverparels zullen het als finishing touch vast ook goed doen.2 opmerkingen:

  1. Een heerlijk, volwassen toetje. Ik had er, volgens één van mijn gasten, teveel Cointreau in gedaan maar de rest had daar geen problemen mee. Prima afsluiting van mijn kerstdiner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te horen dat de trifle bij de meeste gasten in de smaak viel. Zoals je op de foto ziet hebben de brownies in de trifle behoorlijk natte voeten. Je moet er natuurlijk van houden, maar ook bij ons was het een goede afsluiting van het kerstdiner.

    BeantwoordenVerwijderen