dinsdag 25 september 2012

Bimi-kaastaart

Verleden week kreeg ik via twitter een oproep van Ianna (Beginspiration) met de vraag of ik mee wilde doen aan het Foodblogevent van september. Het thema is 'maak jouw favoriete hartige taart'. 
Met nog een paar dagen te gaan ga ik toch overstag met deze bimi-kaastaart, die ik een tijd geleden maakte maar nog niet gepost had. 
Eigenlijk helemaal geen bijzondere taart, maar juist daardoor wel zo leuk om er iets over te schrijven. 
De taart is een afgeleide van de kaastaartjes die op mijn blog staan en waarbij ik de combinatie van croissantdeeg met een lobbige, smeuïge kaas onweerstaanbaar lekker vind. Die basis behoort denk ik wel tot mijn favoriete hartige taart. En verder kun je er eindeloos mee variëren. Bovendien is het wat mij betreft ook de leukste en verrassendste manier van koken; kijken wat je in huis hebt, bedenken welke smaken bij elkaar passen en er vervolgens wat van maken. 
In dit geval heb ik bimi (die kleine dunne broccolisteeltjes) met knoflook in olijfolie gebakken en dit met een abdijkaas in de taart verwerkt. Heel eenvoudig en heel lekker. 
Ik heb voor deze taart meer room gebruikt dan in het recept voor de kaastaartjes, maar het is maar net waar je zin in hebt. Het wordt er gewoon wat lobbiger door. 
Als tegenhanger voor deze toch enigszins machtige taart is een grote bak sla erbij wel zo lekker.



1 blikje croissantdeeg
2 schaaltjes bimi (à 200 gram)
2 tenen knoflook
olijfolie
3 à 4 eieren
2 dl room
peper en zout
250 gram abdijkaas 
handvol pijnboompitten

Fruit de bimi in de olijfolie. Pers de knoflook erboven uit. Laat het geheel zachtjes gaar worden en breng het op smaak met peper en zout.
Beboter een vuurvaste ovenschaal en bekleed deze met het deeg. Verdeel de bimi met knoflook over het deeg. Snijd de kaas in stukjes en verdeel ook deze over de taart. Andersom kan ook, dus eerst de kaas en dan de bimi.
Klop de eieren met de room los en schenk dit over de taart. Strooi er nog een handvol pijnboompitten over en bak de taart in ongeveer 40 minuten op 200' C.

2 opmerkingen:

  1. Ik wil dit zeker eens proberen, maar is zo'n deeg uit blik niet te zoet voor een hartige vulling?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Croissantdeeg is natuurlijk zoeter dan bladerdeeg, korstdeeg of gistdeeg, maar het is heel subjectief om te bepalen of het te zoet is voor een hartige vulling. Ik hou wel van die combinatie, anders had ik het ook niet gemaakt en gepost. Maar ik hou bijvoorbeeld ook van een croissant met kaas. Daar moet je het denk ik mee vergelijken.
    En mocht je daar niet van houden, dan kun je de taart natuurlijk net zo goed met een ander deeg maken.

    BeantwoordenVerwijderen