woensdag 1 februari 2012

Pompoenrisotto met salie en geitenkaas


Eindelijk ben ik eraan toe gekomen om weer eens pompoenrisotto te maken. Vanaf het moment dat de pompoenen verkrijgbaar waren, staat dit op mijn lijst van nog te maken gerechten. Dat is nu al zo'n maand of vier, schat ik. Op de een of andere manier verdwijnt de pompoen iedere keer in een ander gerecht. Maar nu dan toch eindelijk deze 'klassieker'.
Net als bij pastinaak en zoete aardappel is het ook bij pompoen heerlijk om deze eerst in de oven te roosteren. Lekker met knoflook en salie, besprenkeld met olijfolie. Alleen al die kruidige geur doet me watertanden.
Zoals vaak gebruik ik geitenkaas in mijn gerechten, maar als je daar niet van houdt kan dit vervangen worden door een blauwschimmelkaas of gewoon Goudse kaas.



500 gram pompoen, schoongemaakt
2 tenen knoflook
een handvol salieblaadjes
olijfolie
2 sjalotten
300 gram risottorijst (Arborio)
5 dl groentebouillon
1 dl witte wijn
150 gram zachte geitenkaas
peper uit de molen
pompoenpitten
peterselie

Snijd de schoongemaakte pompoen in parten en leg dit samen met de knoflook en salie op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel het geheel met olijfolie en rooster de pompoen op 200 graden in ongeveer een half uur gaar.
Maak de sjalotten schoon, snijd ze in kleine stukjes en fruit dit in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en fruit dit kort mee. De korrels moeten glazig uitzien. Blus het geheel met witte wijn. Voeg geleidelijk aan de bouillon toe. Zorg steeds dat de rijst het vocht heeft opgenomen en voeg dan nieuw vocht toe.
Voeg de zachte pompoen en knoflook toe (en eventueel nog wat van de salie). Bewaar een paar stukken pompoen voor garnering. Breng de risotto op smaak met peper uit de molen. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
Meng een deel van de kaas door de risotto en verkruimel de rest erboven. Strooi de pompoenpitten en wat gehakte peterselie over de risotto en garneer het geheel met stukken geroosterde pompoen.





5 opmerkingen:

  1. het is J's lievelingsmaaltje, maar het ziet er bij jou heel anders uit dan bij mij. Grappig is dat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekker recept, bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superreceptje vond ik dit ! Alleen zijn de mensen in mijn omgeving niet zo'n fan van geitenkaas :-(
    Volgende keer probeer ik eens een variant met mascarpone (voor de smeuïgheid) en grana padano (voor een meer Italiaanse smaak).
    Ben wel geschrokken van de hoeveelheid die dit aanneemt !
    Heeft er iemand ervaring met het invriezen van risotto?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie een recept altijd als een leidraad. Het leukste is om er een eigen draai aan te geven, zoals je al aangeeft met andere soorten kaas.
      En ja, de hoeveelheid; bij ons is het ook altijd veel te veel en belandt het merendeel in de vriezer. Risotto dus ook. Het geheel wordt wel droger dan hoe risotto hoort te zijn, maar ik vind het best kunnen (zeker voor een snelle maaltijd na een lange werkdag; dan ben je wat minder kritisch).

      Verwijderen
  4. Voor hoeveel personen is dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen