woensdag 4 januari 2012

Pastaschelpen met kaas uit de oven



Als er iets is dat ik iedere dag zou kunnen eten (behalve een bruine boterham met kaas) dan is dat volgens mij wel pasta met homemade tomatensaus en kaas. Meestal komt het in de vorm van spaghetti met geraspte parmezaanse kaas op tafel, maar als we eters krijgen dan maak ik vaak een luxere variant zoals deze pastaschelpen met kaas uit de oven. Het recept komt uit 'Passione' van Gennaro Contaldo. 
Normaal gesproken maak ik de tomatensaus met gepelde tomaten uit blik, maar dit keer heb ik me uitgesloofd en verse tomaten met knoflook, olijfolie, peper, zout en kruiden in de oven gedroogd en daarna gepureerd. Erg lekker, hoewel een tomatensaus gemaakt van gepelde tomaten ook heerlijk is. 
Gennaro Contaldo heeft het in zijn kookboek over 16 grote pastaschelpen. Misschien zijn in Italië reuzenschelpen te koop, maar de exemplaren die ik in huis heb zijn te klein om vier schelpen per persoon te serveren. Meestal gebruik ik zes tot acht schelpen per persoon (zo'n 200-300 gram). Zeker met een salade en brood erbij is dat voldoende.
Bij de pasta die op de foto staat heb ik iets minder tomatensaus gebruikt dan in het recept vermeld staat. Ter compensatie heb ik een kleinere soort trostomaten mee de oven in laten gaan.




200-300 gram grote pastaschelpen
1 bol mozzarella
3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Voor de Salsa di pomodori
4 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
800 gram gepelde tomaten (2 blikken)
tijm en oregano
peper en zout uit de molen

Voor de vulling
150 gram ricotta
1 bol mozzarella
2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
verse basilicumblaadjes
peper en zout uit de molen

Kook de pastaschelpen al dente en laat ze afkoelen.
Fruit voor de tomatensaus (salsa di pomodori) de knoflook in de olijfolie. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de saus ongeveer 25 minuten pruttelen.
Snijd voor de vulling de mozzarella in kleine stukjes en meng dit met de ricotta, parmezaanse kaas, peper en zout.
Vul iedere pastaschelp met een blaadje basilicum, verdeel het kaasmengsel erover en dek de schelpen vervolgens weer af met een blaadje basilicum.
Giet een laag tomatensaus in een ovenschaal en leg er de gevulde schelpen op. Giet de rest van de saus erover, bestrooi die met parmezaanse kaas en bedek het geheel met plakjes mozzarella.
Zet de schaal ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden.

De pastaschelpen smaken lekker met een salade en knapperige ciabatta.


3 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me echt heerlijk en het ziet er ook heel feestelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak dit ook geregeld, maar dan naar een receppt van Nigella Lawson. Met véééél tomatensaus.
    Leuke blog heb je, met prachtige foto's! Ga je volgen ....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze feestelijke variant had ik met kerst gemaakt, maar veel tomatensaus is natuurlijk ook héérlijk. Vooral bij spaghetti!

    BeantwoordenVerwijderen