zaterdag 29 juni 2013

Griekse pasta met knoflook en kruiden

Kritharaki heet deze Griekse pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Tot nu toe kende ik het alleen als bijgerecht bij een Griekse maaltijd; van die rode hoopjes pasta in tomatensaus.
Maar een tijd geleden zag ik in een supermarkt deze pasta liggen en besloot ik toch maar eens een zak mee te nemen. 
Kritharaki is overigens ook bekend onder de namen Orzo (Italiaans), Risoni (Engels), maar ook als Griekse rijst.

Ik heb de pasta klaar gemaakt met knoflook, amandelen en diverse kruiden uit onze kruidentuin. Op dit moment groeit en bloeit alles volop en het is eigenlijk zonde om er niet optimaal gebruik van te maken. Kruiden drogen kan altijd nog, maar vers smaakt het nu eenmaal anders.
Ik zou er normaliter wel op letten om kruiden bij elkaar te zoeken die ook wel bij elkaar passen, maar dat heb ik nu losgelaten. Ik ben gaan plukken totdat ik vond dat ik genoeg had. 
Vier flinke eetlepels gehakte verse kruiden zijn door het gerecht gegaan en het smaakte verrukkelijk.
De volgende kruiden heb ik hiervoor gebruikt: kervel, munt, citroentijm, dragon, oregano, marjoraan, bieslook en koriander. 

We aten dit gerecht met Griekse Stuffed Peppers. Een soort zoete pepers gevuld met feta, ricotta en oregano. Ik weet nog steeds niet wat de Nederlandse naam voor deze pepers is, maar enig speurwerk leverde me wel de namen Cubanelle peppers, Bull's Horn en Anaheim op. 
De stuffed peppers met foto's van de pepers zal ik binnenkort posten. 
300 gram kritharaki
flinke scheut olijfolie
3 tenen knoflook
1 kleine zoete peper 
(Cubanelle Sweet Pepper)
100 gram amandelen, grof gehakt
4 eetlepels gemengde verse kruiden
peper en zout

Kook de kritharaki volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Ik ben daar zelf van afgeweken door de gare pasta even af te spoelen. Het hoort eigenlijk niet zo, maar ik vind dat nu eenmaal lekkerder.
Snijd de zoete peper in ringen of repen als hij wat groter is. Fruit de uitgeperste knoflook en de zoete peper in de olijfolie. Voeg de gehakte amandelen toe en bak dit even mee. Meng vervolgens de pasta en kruiden erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Zowel warm als koud smaakt het prima, maar ik heb wel een voorliefde voor koude gerechten die eigenlijk warm horen te zijn.2 opmerkingen: