zondag 31 maart 2013

Toren van courgette


Gisteren kwam ik in één van de vele supermarkten bij ons in de buurt deze bolcourgettes tegen. Hij smaakt niet anders dan de bekende langwerpige courgette, maar door de vorm heb je weer andere mogelijkheden in de keuken. 
En zo kreeg onze traditionele Capreselunch een nieuw jasje: tomaat en mozzarella gestapeld tussen plakken gegrilde courgette, Torre di Zucchine. Nu eten we thuis regelmatig een Salade Caprese, maar ik kwam erachter dat ik ieder jaar met Pasen een luxe lunchvariant hiervan maak. Nu dus ook weer.
Uiteraard met de bekende basisingrediënten die, behalve tomaat, mozzarella en basilicum, bij een Salade Caprese horen: goede olijfolie, zeezout, zwarte peper uit de molen en balsamico. De laatste tijd gebruik ik een heerlijke vijgen-balsamico azijn, maar de echte Balsamico Tradizionale hoort een minimaal 12 jaar oude balsamico uit Modena in Noord-Italië te zijn. Meer informatie over deze Tradizionale vond ik op dit blog.

Overigens heb ik de toren van courgette lauwwarm gelaten, waardoor de mozzarella een beetje ging smelten. Je kunt hem ook in z'n geheel nog even in de oven plaatsen, zodat de kaas goed gaat smelten of de courgette juist helemaal laten afkoelen, waardoor het toch meer op een salade lijkt. Mogelijkheden genoeg en dat geldt ook voor de bolcourgette. In gedachten maak ik al foto's van een heerlijke Venetiaanse risi e bisi, de vegetarische variant, geserveerd in een uitgeholde en gegrilde bolcourgette, royaal bestrooid met Parmezaanse kaasschaafsels. Traditioneel wordt risi e bisi op 25 april gemaakt.....
Wie weet.




Per persoon
1 bolcourgette
1 tomaat (roma)
1/2 bol mozzarella
olijfolie
balsamico
Maldon zeezout 
zwarte peper uit de molen
verse basilicum

Snijd de courgette in 6 plakken, besmeer ze met olijfolie en gril ze onder de grill of in een grillpan aan beide kanten bruin.
Snijd de tomaat en de mozzarella in plakken. Maak een stapel van de plakken courgette, tomaat en mozzarella, druppel er wat olijfolie en balsamico over (naar wens) en strooi en tot slot wat Maldon zeezout en zwarte peper uit de molen over. Zet het kapje van de courgette op de toren en garneer het geheel met verse basilicum.




9 opmerkingen:

  1. Lekker Onno, de warme variant is ook heerlijk. Om en om gegrilde aubergine, courgette, tomaat, en plakken bettina blanc geitenkaas.
    Bestrooien met provencaalse kruiden en en beetje goede olijfolie.
    Lekker met risotto en een salade van rucola, kleine (gegrilde)tomaatjes en geroosterde nootjes., Gr;oet van Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoor (lees) het al; ook een lekkerbek in de keuken. Er zijn inderdaad veel heerlijke mogelijkheden om ingrediënten te stapelen en torentjes te bouwen. Op Pinterest kom ik ook vaak leuke creaties tegen, zoals laatst een peer in plakken en gestapeld met blauwschimmelkaas, walnoten en honing ertussen.

      Verwijderen
  2. Wat ziet het er weer ontzettend lekker uit! Zo lekker, dat ik op de vroege morgen er al zin in krijg! En je prachtige foto's nodigen meteen uit om het te gaan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie courgettes. Ik heb de ronde courgette ieder jaar in mijn tuin. Maar zo mooi egaal groen worden ze nooit. Dit ga ik komende seizoen ook maken! Ik heb je in het zonnetje gezet op mijn blog omdat ik je blog graag lees. Kijk maar of je er wat meedoet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las het, dat laatste. Zo lief. En mooie woorden in de omschrijving. Ik heb ooit een keer eerder een Liebster Award gekregen, maar ik heb er toen schandalig genoeg niets mee gedaan.
      Maar jouw vragen dagen wel uit om na te denken over een antwoord en er nu dus wel iets mee te doen.
      Die bolcourgettes uit je tuin zien er dan misschien minder mooi uit, maar ze zullen vast beter smaken. Deze komen uit de supermarkt. Niet verkeerd, maar wel op uiterlijk geteeld.

      Verwijderen
  4. Perfect recept om de mooie bolcourgettes die ik dit weekend kocht een ereplaatsje op tafel te geven. Dit komt vanavond op het menu, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is fijn om te horen Saskia. Ik hoop dat het gesmaakt heeft!

      Verwijderen
  5. Wat een prachtige gerechten maak je! Ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen