donderdag 14 februari 2013

Pruimenlikeur


Het is half februari. De pruimenoogst is pas over een half jaar en toch kom ik met een recept voor pruimenlikeur. Zie het maar als iets om naar uit te kijken. Voor straks in augustus, als je net als een medeblogger een teveel aan pruimen hebt.
Verleden week las ik een bericht van Simone van den Berg (Junglefrog cooking) over de Junglefrog photo challenge met als thema 'homemade'. Ik moest meteen denken aan de pruimenlikeur en bosbessenlikeur die ik in het najaar gemaakt heb. Aan de photo challenge heb ik overigens nog nooit meegedaan, maar ik heb er wel al vaker over gelezen. Wie weet ga ik me er toch een keer aan wagen. Deze pruimenlikeur zou in ieder geval binnen dit thema een leuke inzending kunnen zijn.
Mijn tweet hierover leverde een reactie op van Marleen van 'eten uit de volkstuin'. Ze heeft gespit in mijn blog op zoek naar het recept, maar niets gevonden. 
Speciaal voor Marleen dus, en alle andere liefhebbers, is hier het recept, zodat ze straks in augustus een teveel aan pruimen kan verwerken in een likeur en daar drie maanden later het eerste glaasje van kan proeven. Proost alvast.

































1 liter alcohol
(brandewijn, jenever)
1 kilo pruimen
300 gram suiker
kaneelstokjes*
steranijs*
piment*

Was de pruimen en halveer ze. Doe vervolgens alle ingrediënten in een grote afsluitbare pot, of meerdere kleine potten, en laat dit afgesloten drie maanden staan. Af en toe doorroeren mag, proeven mag ook.
Na drie maanden kan de likeur gezeefd worden en is hij klaar om te drinken. Eerder kan ook wel, maar na drie maanden zijn alle smaken goed opgenomen.

*De hoeveelheid kaneel, steranijs en piment kun je zelf bepalen. Ik denk dat ik zo'n drie kaneelstokjes, 10 anijssterren en wat pimentbessen gebruikt heb.

Er wordt bij het maken van een likeur geadviseerd om alcohol te nemen met een percentage van 35-40%, waarschijnlijk omdat dit alcoholpercentage sterk wordt verminderd door de toevoeging van suiker en vruchtensuiker (van de pruimen).
Ik heb zelf brandewijn gebruikt, waarbij het alcoholpercentage nauwelijks boven de 20% uitkomt. Volgens de plaatselijke slijter was dit de gebruikelijke inmaakbrandewijn. De likeur is lekker van smaak, maar niet sterk. 






































Oude borrelglaasjes

Pruimenlikeur

43 opmerkingen:

  1. Dit ga ik van de zomer uitproberen! Mirabelle de Nancy (mijn pruim) liqueur, klinkt al erg goed. Had jij paarse pruimen? Ik probeer me alvast de kleur van mijn likeur voor te stellen ;-).
    Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt meteen een mooie naam bedacht voor je likeur. 'Mirabelle de Nancy liqueur' klinkt inderdaad goed. Ik had overigens geen paarse pruimen, maar (volgens mij) de Reine Victoria. Dit is de link naar de post over die pruimen in 2011: http://onno-indekeuken.blogspot.nl/2011/08/reine-victoria.html (het werkt helaas niet als link, dus het wordt even kopiëren en plakken, maar dan zie je de foto's).
      Ik zie vast wel een keer mooie foto's verschijnen op je blog.

      Verwijderen
    2. Marleen,

      Ik maak al jaren pruimenlikeur. Na het filteren doe ik de pruimen niet weg maar doe er wat confituursuiker bij en laat even opkoken. Zo heb ik nog enkele potjes pruimen'jenever'confituur wat heerlijk smaakt bij de feestdegen op wat foie gras of bij wildpatê.

      Katrien

      Verwijderen
  2. Hier lust ik wel een glaasje van! Helaas heb ik geen pruimenboom in mijn tuin.
    Ik vind de flessen ook erg mooi die je hebt gebruikt! En zoals altijd zijn je foto's weer subliem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super dit! Ik krijg meteen zin in de zomer :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk lijkt me dit recept. In onze tuin staan 3 mirabelle bomen. Afgelopen jaar zat er bijna geen fruit aan. We hebben de bomen vakkundig gesnoeid en hopenlijk blijft de vorst uit als alles in bloei staat. Dan zal het wel weer een goede oogst opleveren. Ik ga je graag volgen. Je hebt een mooi blog.
    Wil je lezen over mijn Franse avonturen.....dan ben je van harte welkom op mijn blog. Groeten van Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lilian,
      Fijn om te lezen dat je zowel het recept voor de pruimenlikeur als mijn blog waardeert. En aangezien ik weer van brocante en leuke verhalen over Franse avonturen houd...

      Verwijderen
  5. Ik was op zoek naar een leuk recept voor pruimen en ik kwam op deze site. Klinkt lekker, dus ga het uitproberen. Ik kon alleen geen pimentbessen vinden, maar heb gemalen piment. Hopelijk is dit ook goed....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In gerechten en baksels is gemalen piment prima, maar ik weet niet hoe dit in de likeur uitpakt. En dan bedoel ik meer als je straks gaat zeven, want een heldere likeur ziet er wel het mooist uit. Die pimentbessen in de likeur is ook maar een bedenksel van mezelf om de likeur een kruidige smaak te geven. Je zou ook wat kruidnagel kunnen gebruiken. Daar is in ieder geval gemakkelijker aan te komen.
      Leuk trouwens dat je bij dit blog uitgekomen bent. En succes met de likeur. Het gaat vast lukken!

      Verwijderen
    2. Ik heb vandaag mijn likeur gezeefd en getest. Super lekker. Ook ik heb gemalen piment gebruikt. De likeur is inderdaad niet helemaal helder, maar smaakt super.

      Verwijderen
    3. Ik heb er een rode peper in gedaan ....heerlijk :)

      Verwijderen
  6. Bedankt voor de tip van de kruidnagel. Misschien kan ik de gemalen piment in een theezakje doen en het erin hangen, zodat de smaak er toch in kan trekken, zonder te vertroebelen.
    Ik vond het recept heel lekker klinken en ben dol op likeur. Ik laat over 3 maanden een berichtje achter of het goed gelukt is en of de likeur smaakt.
    Heel erg bedankt voor de reactie terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb wederom een vraag. De pruimen staan nu lekker 3 dagen in de brandewijn, maar de pruimen die boven drijven worden nu al zwart, kan dit geen kwaad?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij gebeurde inderdaad precies hetzelfde. Ik heb nog steeds niet kunnen achterhalen waardoor dit komt, maar met de logica dat alcohol conserveert en die pruimen inmiddels doordrenkt zijn, heb ik het zo gelaten.

      Verwijderen
    2. Dank je wel.
      Ik heb inmiddels van een kok begrepen dat dat komt omdat er nog steeds lucht bij kan komen, omdat de pot niet tot de nok toe vol zit.
      Ik maakte me alleen wat zorgen dat de pruimen kunnen beschimmelen en vroeg me af of dat geen kwaad kon.
      Ik ga maar van jouw antwoord uit en hoop dat het geen kwaad kan, omdat ze inderdaad al met alcohol doordrenkt zijn.

      Verwijderen
  8. Hoi hoi ik kwam hier terecht in m'n zoektocht naar lekkere recepten met al mijn pruimen (geen idee welke, donkerblauwe megasappige ;-)
    Deze likeur ga ik zeker proberen, maar dan zou ik toch graag ook zo mooie flessen hebben, waar zou ik die kunnen vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kristel,
      Die mooie flessen zijn oude apothekersflessen. Ik kwam ze tegen op een rommelmarkt, maar dat moet je maar net treffen. Misschien heeft Dille en Kamille ook wel zoiets. Het zou er wel een winkel voor zijn. En anders speuren op marktplaats.
      Succes! (Lastig hè, als je iets moois gezien hebt en je weet niet waar je het kunt vinden. Maar zo heb je wel een doel om te gaan speuren :)

      Verwijderen
    2. bij e-bottles kun je die vinden maar dan wel met kurkenstop...
      http://www.eflessen.be/category/780/apotheker-flessen.html

      Verwijderen
    3. Moet het een fles van anderhalve liter zijn of groter?

      Verwijderen
  9. hallo mede likeur makers

    ik maak al een aantal jaren likeur en probeer nog wel eens een ander recept, dit jaar is deze aan de beurt, ik ben benieuwd. wat ik doe om de pruimen niet boven de brandewijn uit te laten komen is het volgende.
    ik doe alles in een weckpot.
    vervolgens douw ik de pruimen onder met een prop huishoud plastic folie, dat heeft geen smaak en houdt de boel onder de vloeistof.
    ik heb de boel ook al wel eens aan het schimmelen gehad en heb het toch weggegooid en dat is zonde.
    dit werkt perfect, dus misschien een tip.
    groet Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi "likeurmakers" ik lees net de tip over een prop plastic folie is goed idee. Daar boven op ga ik een schoteltje van koffie/theekopje leggen. Dat gebruikte ik ook altijd om rumtopf te maken.
    Nu ga ik voor het eerst likeur maken omdat we een overvloed aan pruimen hebben. Ik ben zeer benieuwd gr José

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi "likeurmakers" ik lees net de tip over een prop plastic folie is goed idee. Daar boven op ga ik een schoteltje van koffie/theekopje leggen. Dat gebruikte ik ook altijd om rumtopf te maken.
    Nu ga ik voor het eerst likeur maken omdat we een overvloed aan pruimen hebben. Ik ben zeer benieuwd gr José

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Willy en José,
    Bedankt voor jullie tips om de pruimen 'onder water' te houden. Ga ik een volgende keer zeker proberen als de vruchten de neiging hebben om te gaan drijven.
    Overigens waren de pruimen bij mij gelukkig niet gaan schimmelen, maar wel gaan verkleuren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ha dames, ook ik heb likeur van pruimen gemaakt, mijn vraag is wat doe je met de pruimen? (ze smaken best lekker ) ook heb ik kersen op sap voor de kleinkinderen en voor de volwassenen natuurlijk op vodka of brandewijn, kennen jullie ook het recept van citroenen op zout? maar graag wil ik weten wat gebeurt er met de pruimen?

      Verwijderen
    2. Hoi Mieke,
      Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb ze weggegooid. Als ik jou zo hoor had ik ze misschien best in een heerlijke dronken taart kunnen verwerken. Zo ontstaan wel de beste ideeën :)

      Verwijderen
  13. Hier net een weckpot gevuld, ben benieuwd. Maar waarom zijn de ingrediënt per recept zo verschillend. Heeft dit met de smaak van de maker te maken, de ene gebruik bv 300 gram op 500 gram pruimen de ander 150 gram op 500 gram pruimen. Als ik dit morgen te zoet vind gooi ik er nog een pond pruimen bij. Neem aan dat dit gewoon kan. Heb namelijk 300 gram suiker gebruikt en kwam later dit recept tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Eveline,
      Sorry voor mijn late reactie. Je hebt het recept vast al naar eigen goeddunken aangepast en dat is alleen maar goed. Zo gaat dat in de keuken en zo ontstaan recepten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna nooit een recept helemaal opvolg, omdat het (wat je al zegt) met de smaak van de maker te maken heeft.
      Ik hoop dat de likeur je heel goed gaat smaken!

      Verwijderen
  14. Bedankt voor het recept!! Ik had dit jaar40 kg pruimen aan de boom en heb je recept als basis gebruikt.
    Na 3 maanden is mijn likeur nu ook klaar!! heerlijk.
    Ik heb i.p.v. brandewijn/jenever Beerenburg gebruikt en vanille poeder.
    Je krijgt dan een bijzondere smaak.
    De pruimen heb ik verwerkt in de blender (lekker bij vla) tijdens de feestdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kijk ook eens op Duitse en Engelse sites, zij gebruiken vaak weer andere alcoholhoudende conserveerdranken. Gebruik wel plastic waar je levensmiddelen mee af mag dekken, de andere (verpakkingsplastic zakjes) kunnen! schadelijke stoffen bevatten, met de nadruk op kunnen. Dit schijnt een heel goed pruimenjaar te zijn, wel veel regenschade, maar ideaal voor likeur, er zijn wegkraampjes genoeg voor "geschonden" pruimen voor op drank zetten en mooie pruimen zijn vaak duurder. Wel eens van "citroentje met suiker" gehoord? Limoncella! kun je dus zelf maken met dit recept en dan voeg je zelf toe wat je lekker vindt. Mijn schoonvader was dol op "Schilletje" de schil zonder wit! van 3 onbespoten en zonder waslaagje citroenen, wel even met heet water afspoelen, 250 gram witte kandij en 1 liter inmaakbrandewijn (of jenever voor de liefhebber). In een weckfles, minstens anderhalve maand laten staan, klaar, afschenken.Ik deed het zo voor mooi heldere drank: citroenschil en brandewijn 4 weken laten trekken, dan door een koffiefilterzakje in een trechter in een brandschone weckfles gieten, kandij er bij, 6 weken later overschenken in mooie flessen.Pruimenlikeur smaakt beter dan de obligatie proemen oet de weck die wij als kinderen op verjaarsfeestjes aangebodem kregen, of kruisbessen (zuur) of aardbeien, biede laatsten altijd verkleurd en slap, maar bij gebrek aan beter smulden we er van. Wie trouwens gek is op Haagse bluf maar de rauwe eiwitten niet vertrouwd: in Zweden koken ze zuur fruit met bloem (helaas niet glutenvrij) en suiker en kloppen dit langdurig,: 3/4 liter sap van bessen of ander sappig fruit, (1 eetl. citroensap toevoegen bij minder zuur fruit) 6 eetl. suiker, 25 gram tarwebloem.Verhit in 1 1/2 liter steelpan het sap, dan beetje bij beetje de suiker toevoegen en op laten lossen, dan langzaam al roerend de bloem toevoegen, 8 tot 10 minuten laten sudderen, 8 tot 10 minuten de mixer er in op hoogste stand (pas op, heet!), serveren in glazen kommetjes, heel lekker luchtig, weinig calorieën en geen salmonellagevaar, bovendien kun je er minder mooi fruit voor gebruiken, zolang er maar geen rotte plekjes aan zit.Reina

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb voor het eerst de pruimenlikeur gemaakt. Echt heel erg lekker! Ik vraag me af of je ook nog iets kunt met de overgebleven pruimen. Heb jij hier een idee voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou ze kunnen verwerken in steenfruit taarten, zoals in deze: http://call-me-cupcake.blogspot.nl/2014/07/easy-stone-fruit-tarts.html (de link werkt niet als link, dus even kopiëren en plakken).

      Verwijderen
  17. Voor de goedkoopste (€ 0,75 per kilo) en lekkerste pruimen van Nederland, tevens onbespoten: www.zelfplukfruittuin.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat je met die pruimen doet? Opeten natuurlijk! Heerlijk. Ik zeef de likeur nooit, maar serveer em in een wijd glaasje met een paar halve pruimen erbij en een klein boekje. Daar wordt een mens blij van

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bij elk recept staat dat je de liqeur binnen het jaar op moet drinken maar dat is niet waar. Ik heb flessen die staan er al drie jaar en ze zijn nog prima te drinken. Ik moet het alleen even opnieuw zeven want er zit droezem onderin de fles.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mijn likeur wordt na anderhalve maand troebel. Ook na filteren. De smaak is goed, maar het ziet er niet zo smaakvol uit. Wat kan ik hier aan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Bedankt voor de tip Manon, ik maak nu ook likeur van m'n pruimen. Ik probeer het meteen ook met andere sterke dranken zoals dubbele graanjenever, grappa, whisky en citroen wodka. Zo kan ik mooi alle restjes drank 's opruimen. En in plaats van de piment (had ik niet) heb ik een of ander sterk Kroatisch kruidendrankje erin gedaan, daar had ik al jaren geen doel voor, en op zich is 't toch niet lekker. Moet nu alleen nog morgen om suiker. Ben heel benieuwd naar hoe 't smaken gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik maak ook al jaren pruimen jenever.
    Na het filteren maakt mijn man van de pruimen een compote die je bij veel vleessoorten kunt eten, vooral met Kerst bij wild.
    Gewoon met een beetje water opzetten en inkoken en net als bij jam in goed afgespoelde potjes met schroefdeksel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik maak ook al jaren pruimen jenever.
    Na het filteren maakt mijn man van de pruimen een compote die je bij veel vleessoorten kunt eten, vooral met Kerst bij wild.
    Gewoon met een beetje water opzetten en inkoken en net als bij jam in goed afgespoelde potjes met schroefdeksel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Moeten de pruimen al rijp zijn? Heb net een halve kilo pruimen gekocht maar zijn nog niet helemaal rijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Vorig jaar gemaakt en dit jaar weer. Pruimen rijp en groen, geen probleem.Van de pitten heb ik Amaretto gemaakt en van de vodga pruimen na 3 maanden jam en chutney. Echt heerlijk! Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen