Een weekje Griekenland levert altijd weer inspiratie op om thuis nieuwe vegetarische gerechten te proberen.
We verbleven dit keer op het eiland Chios aan de Turkse kust. Eén van de grotere eilanden, maar gelukkig heel rustig met weinig toerisme. En de bevolking is buitengewoon vriendelijk.
Onze wandelingen over het eiland werden vrijwel alleen gadegeslagen door berggeiten en enkele bewoners, die acuut stoppen om te vragen waar we vandaan komen en waar we heen gaan. Wandelen voor je plezier is niet bepaald een Griekse gewoonte en al helemaal niet als het warm is. Maar wij vinden het geweldig en al helemaal als een paar van die wandelingen door verlaten gebieden gaan die je zonder een gids waarschijnlijk nooit zou vinden. Zelfs de paden moet je soms zelf bedenken.
Onze gids Martina woont al jaren in Griekenland, maar is van Duitse afkomst. Fantastisch hoeveel zij over kruiden en planten wist te vertellen die we onderweg tegenkwamen. En natuurlijk over de Griekse gerechten waarin deze kruiden verwerkt worden. Vaak met maar een paar ingrediënten gemaakt en verrassend lekker van smaak, zoals een omelet van uienloof, munt en feta waar ik nog wel een blogpost aan zal wijden.
Een ander typisch Grieks eiergerecht is Strapatsada. Roerei met tomaten, opgediend met feta en olijven.
Ik kwam het gerecht in een nieuwe creatie tegen op een Duits blog met de grappige naam 'Sex im Salat'. Blogger Jürgen heeft er namelijk een cake van gemaakt, die er zo mooi uitziet dat ik hem gewoon moest maken. Zo eenvoudig en zo lekker!
300 gram Griekse yoghurt
3 eieren
200 gram feta
1 chili
(of een beetje chilipoeder)
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 eetlepel gedroogde oregano
(of een handvol verse)
tros romatomaatjes
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Meng de yoghurt, eieren, feta, chili, knoflook, zout en oregano door elkaar. Voeg de bloem en het bakpoeder toe.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe vervolgens het beslag erin. Leg de tomaatjes erop en bak de cake in 45 minuten tot een uur op 180' C.
Heerlijk met een salade of als onderdeel van verschillende mezedes (kleine Griekse hapjes).