Ik kreeg laatst van Mrs. Bramley een recept van walnoten-honingkoek. Het recept is afkomstig van familie van Mrs. Bramley die een imkerij hebben en een tuin vol walnotenbomen. Zij maken deze koek dus grotendeels met eigen producten. Ik stel me ook zo voor dat ze het recept zelf bedacht hebben of dat het wellicht een oud familierecept is, maar mijn fantasie slaat soms snel op hol. Misschien hebben deze mensen niet eens een tuin vol walnotenbomen, maar slechts één of twee bomen en komt dit recept uit een standaard kookboekje. Maar zolang ik dat niet weet mag mijn fantasie wel een beetje meewerken.
Voor wie deze walnoten-honingkoek gaat maken: laat hem even één tot twee dagen staan alvorens ervan te proeven. Hij is dan zoveel lekkerder en completer.
Voor de bodem
225 gram bloem
snufje zout
100 gram kristalsuiker
225 gram roomboter
1 ei
fijngeraspte schil van 1 citroen
Voor het sierlaagje
175 gram boter
4 eetlepels honing
4 eetlepels kristalsuiker
175 gram donkerbruine basterdsuiker*
5 eetlepels slagroom
450 gram walnoten (gepeld)
* Ik kom er bij het uitschrijven van dit recept achter dat ik de donkerbruine basterdsuiker over het hoofd gezien heb. In de koek op de foto zit dit ingrediënt er dus niet in. Waarschijnlijk zal de toplaag er nog kleveriger door worden, maar ook behoorlijk zoeter.
Bekleed een bakplaat van 28 x 35 cm met bakpapier.
Zeef de bloem en het zout boven een kom. Doe de suiker en boter erbij en wrijf het geheel door elkaar tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Meng het ei en de citroenschil erdoor.
Druk het mengsel in de bakplaat en zet het 10 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190' C (hete luchtoven op 180' C).
Haal het deeg uit de koelkast en prik er hier en daar in met een vork. Zet de bakplaat 15 minuten in het midden van de oven.
Verhit voor het sierlaagje de boter met de honing en suikers in een pan tot de boter gesmolten is. Breng het aan de kook en laat het zonder te roeren 2 minuten koken.
Neem de pan van het vuur en meng de slagroom en de walnoten erdoor. Schep dit mengsel over het deeg en bak de walnoten-honingkoek 25 minuten in het midden van de oven op 190' C.
Laat de koek volledig afkoelen en snijd ze in repen of vierkanten.