Veertien jaar geleden zaten mijn zus en ik in de zinderende hitte op een terras in Sevilla te genieten van gazpacho. Geen slap aftreksel van een soort koude tomatensoep, maar een heerlijk zomers gerecht dat qua smaak nog het meest doet denken aan een frisse salade.
Mocht je gazpacho gaan maken, zorg dan gewoon voor lekkere verse ingrediënten. En voor minimaal 30 graden buiten. Serveer de soep goed koud en zet kommetjes met het garnituur erbij op tafel. Dat maakt het net wat meer af.
Ik heb de soep zelf in kleine glaasjes geserveerd. Het recept is in dat geval voor acht personen.
Voor deze gazpacho heb ik gebruik gemaakt van de recepten van Jamie Oliver en Gartine (uit het kookboek 'zoete en hartige heerlijkheden').
250 gram oud witbrood
4-6 tomaten (eventueel gepeld)
1 zoete puntpaprika (eventueel gegrild)
1 kleine komkommer
1 teentje knoflook
1 dl olijfolie
1 eetlepel rodewijnazijn
zout en peper
zout en peper
Voor het garnituur
stukjes paprika, komkommer, lente-ui of rode ui, gekookt ei, tomaat, verse tuinkruiden
Doe het brood in een kom, giet er 1 dl water over en laat het zo'n 10 minuten weken. Snijd de tomaten, paprika en komkommer in stukken. Doe dit samen met de knoflook bij het brood. Schenk de olijfolie en azijn erbij en hak alles met een staafmixer of in een blender tot een dikke soep. Voeg wat water toe tot de soep de gewenste dikte heeft en breng hem op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho afgedekt in de koelkast tot hij goed koud is.
Verdeel de soep over vier kommen of acht glaasjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en garneer de soep met het garnituur. Of zoals ik al zei, zet het garnituur erbij en laat ieder zelf iets op z'n soep doen.
Mooie foto's, ziet er heerlijk uit Manon!
BeantwoordenVerwijderenLeuk idee met dat aparte garnituur! Dank voor deze geweldige tip.
BeantwoordenVerwijderenlekker maar volgens mij is Jamie de groene peper vergeten.Er moet toch een beetje pit in zitten :)
BeantwoordenVerwijderenMaar je moet door die groene peper ook weer niet te verhit raken met tropische dagen :)
VerwijderenToch zal ik een volgende keer eens een pepertje in de gazpacho verwerken. Bedankt voor de tip.
Lijkt me heerlijk met de temperatuur hier in Turkije. Ik ga het zeker een keer maken.
VerwijderenHeerlijk! Al meerdere keren gemaakt :)
BeantwoordenVerwijderenVoor hoeveel glaasjes is dat
BeantwoordenVerwijderenMoet de komkommer geschild worden
BeantwoordenVerwijderenIk
VerwijderenSchil ze altijd voor in
De soep zelf . Is beetje hoe je zelf wilt denk ik me. Als decoratie kan je evt wel aanlaten
Wat is het natte brood voor
BeantwoordenVerwijderenDaardoor bind de soep zich
Verwijderen