Iedere tweede zondag van de maand, van oktober t/m maart, organiseert Bibliotheek Hoogeveen een
Bordje Cultuur, een culturele activiteit voorafgegaan door een lekkere lunch. Dit seizoen staan een aantal landen centraal en mocht ik voor de maand december een Italiaans lunchbuffet verzorgen.
Voor het eerst in mijn leven voor zo'n veertig personen een lunchbuffet klaarmaken was natuurlijk een uitdaging waar ik geen nee tegen kon zeggen. En dan ook nog een Italiaans lunchbuffet. Het was meer dan een geweldige ervaring en uiteindelijk ook uitputtend, maar dat kwam door mijn eigen logistieke aanpak.
De foto's zijn kwalitatief helaas niet goed gelukt, maar ze geven wel een beeld weer van de sfeer en het buffet. Een aantal recepten staan al wel op mijn blog, maar nog lang niet alles. Ik zal van enkele gerechten een beschrijving geven hoe ik het gemaakt heb. Vooral de relish van de granaatappelpitten met sjalot en munt viel erg in de smaak.
Dat de granaatappel tijdens de lezing van
Margaret Breukink over 'La Madonna col Bambino' veelvuldig genoemd werd als symbool voor vruchtbaarheid binnen de afbeeldingen van Maria met kind was een mooie (en toevallige) bijkomstigheid.
De vrucht ziet er gewoon prachtig uit en smaakt heerlijk. En hij schijnt heel erg gezond te zijn!
Voor wie benieuwd is wat er op het buffet stond, zal ik daar eerst een overzicht van geven. De gerechten met een link zijn terug te vinden op mijn blog of op andere websites. Het recept voor de soepen is verderop in dit stuk terug te vinden.
 |
Kakifruit en rucolasalade |
 |
Marianne en ik (rechts) aanschouwen het buffet |
Courgettesoep met prei en gerookte knoflook
Geroosterde tomatensoep met sjalot en tijm
Salade van radicchio, rucola, mini-mozzarella, coeur de boeuf (tomaten), basilicum, rode
bietenscheuten, vijgen-dadel-azijn en olijfolie
Pastasalade met geroosterde paprika, bosui, tomaten en diverse verse kruiden
Frittata met geroosterde groene asperges en dille
Een Italiaanse kaasplank
Een vleesplank met biologisch scharrelvlees
Olijven
Diverse soorten brood
Boter, knoflookboter en pesto
Schaaltjes met noga en Mestreechter Steerkes (chocolade sterretjes)
De kaas- en vleesplank werd verzorgd door
Breider (kaas, wijn en delicatessen)
Courgettesoep met prei en gerookte knoflook
1 kilo courgette
een dunne prei
2-3 tenen gerookte knoflook
boter en/of olijfolie
peper en zout uit de molen
1 liter bouillon
Snijd de courgette in stukken en de prei in ringen. Hak de knoflook. Bak de courgette, prei en knoflook in ongeveer 40 tot 45 minuten langzaam gaar in boter en/of olijfolie. Breng het op smaak met peper en zout. Pureer de groenten met een staafmixer of in de blender en voeg vervolgens de bouillon toe. Iets minder bouillon maakt de soep uiteraard dikker.
Maak de soep af met een scheut room, basilicum, bosui of bieslook. Blauwschimmelkaas smaakt ook erg goed bij deze soep.
Geroosterde tomatensoep met sjalot en tijm
1 kilo roma tomaten (pomodori)
4 sjalotten
3 takjes tijm
1 eetlepel balsamicosiroop
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie
peper en zout uit de molen
Optioneel: 4 teentjes knoflook
1 liter bouillon
Snijd de tomaten en de sjalotten in vieren. Doe hetzelfde met de knoflook. Meng alle ingrediënten door elkaar en rooster het geheel in een half uur op 200-220 C'. Pureer de groenten met een staafmixer of in de blender en voeg de bouillon toe.
Maak de soep af met een dot crème fraîche of room, wat basilicum of andere kruiden en geraspte kaas.